Продължете към съдържанието

Как да си осигурим комфорта на краката в планината, чрез подходяща екипировка

  Полезно за планината

  Как да си осигурим комфорта на краката в планината,
  чрез подходяща екипировка

  сподели тази статия

  Обувките са една от най-важните части от нашата екипировката.

  Те, чрез своите подметки, осигуряват контакта ни с почвата, тревата или скалата, като този контакт трябва да бъде възможно най-сигурен и да гарантира максимално нашата стабилност. Най-разпространените и качествени подметки са от марката Vibram, направени са от каучук, като в последно време някои от по-известните марки започнаха да залагат и на собствени разработки. Подметката трябва да осигурява комфорт на стъпалото, да придаде необходимата твърдост и да осигури добро сцепление с повърхността. Освен това туристическите обувки предпазват нашите ходила (пръсти,стъпала) от нараняване, удар или протъркване ,съхранявайки ги в бойна готовност до края на прехода. Важно е да не са чисто нови или поне да са разтъпкани предварително в града, най-добре с един номер по-големи, за да не се протъркват пръстите при слизане (но да не се движи стъпалото в самата обувка,защото ще се протрие), да са високи(обхващащи глезена), да осигуряват комфортна температура на крака в сезона, в който ще се ползват, да са водонепропускливи и дишащи, за да не спарват краката. Горната част на обувките е направена най-често от кожа или текстил,като наличието на мембрана (Gore-Tex,Sympa-tex и т.н.) рязко се отразява на цената, но е гаранция за водонепропускливост и добра дишаемост на обувката. Основният недостатък на мембраните пък е недотам дългия им живот-около 2-3 години при обувките (в зависимост от интензитета на експлоатация) и 3-4 години при дрехите. При тежки натоварвания извън туристическите пътеки е добре обувките да бъдат защитени в контактните места с гума или борд-например отпред на бомбето.

  Важна част от туристическата екипировка са и туристическите щеки. Подценявани от много туристи те повишават многократно стабилността при движение,както и прехвърлят около 30% от усилието от краката в ръцете и по този начин облекчават коленете,глезените и тазобедрените стави.Увеличават сцеплението с терена,помагат при преминаване на трудни учатъци-реки,паднали дървета,хлъзгави терени. Чрез щеките можем да се предпазим и при непредвидена среща с различни животни-кучета,змии и т.н. Те могат да бъдат телескопични(да се удължават и свиват,с клип система е по-удобно),да имат антишок система,която щади ставите, колкото са по-леки-с по-малко усилие ще боравите с тях,като материалите,от които са направени най-често са дуралуминий или карбон(по-леки,но по-лесно чупливи и малко по-скъпи). Единственият опасен момент е боравенето с щеки по време на гръмотевични бури,когато много лесно могат да влязат в ролята на гръмоотвод и да доведат до нараняване или смърт на туриста, затова в такива условия трябва ползващият ги да се освободи незабавно от тях.

  На туристическите чорапи не винаги се обръща необходимото внимание. И най-удобните обувки обути с неподходящи чорапи ще ви направят проблеми. През лятото те не трябва да са много топли(за разлика от зимата), като трябва да са достатъчно плътни, за да предпазват добре краката. Специализираните туристически чорапи са подсилени в контактните области-пета, пръсти, възглавнички, които най-интензивно са в контакт с обувките целта е да се избегне или намали до минимум протриването на крака. Съществуват чорапи, които са двойни в долната си част, като в случая търкането се осъществява между двата слоя, а не между крака и обувката, което води най-често до образуването на мазоли. Съвременните материи спомагат туристическите чорапи да стоят добре на крака, да не задържат влага, да дишат, както и да имат висока износоустойчивост. Качествените чорапи могат да се носят дори няколко дена, без да задържат неприятна миризма и да загубят част от свойствата си. Винаги гледайте да са ви по мярка, защото несъответствието в номера ще ви създаде проблеми по време на пътя.

  сподели тази статия

  График по месеци
  MO
  TU
  WE
  TH
  FR
  SA
  SU
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  11
  12
  13
  14
  15
  16
  17
  18
  19
  20
  21
  22
  23
  24
  25
  26
  27
  28
  29
  30
  31
  1
  2
  3
  4
  Events for 1 юли
  No Events
  Events for 2 юли
  No Events
  Events for 3 юли
  No Events
  Events for 4 юли
  No Events
  Events for 5 юли
  No Events
  Events for 6 юли
  No Events
  Events for 7 юли
  No Events
  Events for 8 юли
  No Events
  Events for 9 юли
  No Events
  Events for 10 юли
  No Events
  Events for 11 юли
  No Events
  Events for 12 юли
  No Events
  Events for 13 юли
  No Events
  Events for 14 юли
  No Events
  Events for 15 юли
  No Events
  Events for 16 юли
  No Events
  Events for 17 юли
  No Events
  Events for 18 юли
  No Events
  Events for 19 юли
  No Events
  Events for 20 юли
  No Events
  Events for 21 юли
  No Events
  Events for 22 юли
  No Events
  Events for 23 юли
  No Events
  Events for 24 юли
  No Events
  Events for 25 юли
  No Events
  Events for 26 юли
  No Events
  Events for 27 юли
  No Events
  Events for 28 юли
  No Events
  Events for 29 юли
  No Events
  Events for 30 юли
  No Events
  Events for 31 юли
  No Events
  Виж още публикации
  Какво да вземем в раницата при преход в планината?
  • 02.09.2020

  Какво да вземем в раницата при преход в планината?

  Когато тръгваме на път ни се иска да не се разделяме с удобствата, с които сме свикнали, но ако ще носим всичко на гръб…трябва да се замислим, кое да вземем и кое да оставим.

  Как да си осигурим комфорта на краката в планината, чрез подходяща екипировка
  • 17.08.2020

  Как да си осигурим комфорта на краката в планината, чрез подходяща екипировка

  Обувките са една от най-важните части от нашата екипировката. Те, чрез своите подметки, осигуряват контакта ни с почвата, тревата или скалата, като този контакт трябва да бъде възможно най-сигурен и да гарантира максимално нашата стабилност.

  Как да се облечем при преход в планината
  • 10.08.2020

  Как да се облечем при преход в планината

  Изкуството да вземем необходимото за прехода идва с натрупването на практика. В зависимост от прогнозата за времето и планирания преход ще носим повече или по-малко дрехи, храна,специална екипировка, по-голяма или по-малка раница.