Полезно за планината

Как да се облечем
при преход в планината

сподели тази статия

Изкуството да вземем необходимото за прехода идва с натрупването на практика. В зависимост от прогнозата за времето и планирания преход ще носим повече или по-малко дрехи, храна,специална екипировка, по-голяма или по-малка раница. Необходимо е да се отдели време да се подреди плътно раницата,като се редуцира всичко излишно,да се прецени кои неща трябва да бъдат най-лесно достъпни,кои ще се ползват само в краен случай или при аварийни ситуации,кои ще ни трябват чак в хижата и на базата на това да се извърши подредбата,която да осигурява максимална функционалност и да намали излишното ровене.


С напредъка на технологиите през последните години туристическата екипировка непрекъснато се усъвършенства. В ранните дни на планинарството дрехите са се произвеждали основно от естествени материи,които донякъде вършат работа,но недостатъкът им е, че лесно абсорбират водата. Памукът например е приятен на допир и удобен за носене когато е сух, но е способен да абсорбира голямо количество вода, мокър губи термоизолационните си качества, съхне много бавно и това е една предпоставка за създаване на хипотермия при студено време.


Съвременните тенденции на обличане включват комбинация от термоизолиращи, бързосъхнещи,ветро- и водоустоичиви и дишащи материи. В момента най-популярен е принципът на обличане на слоеве, при който три слоя дрехи-основен,междинен и външен осигуряват максимален комфорт дори при физическо натоварване,като материите не пропускат влага и вятър,запазват телесната топлина като едновременно с това отвеждат влагата(потта) и неприятните миризми навън.


Основния първи слой е слоя, с който тялото пряко контактува-така нареченото термобельо. Основната му задача е да осигури постоянна телесна температура като същевременно да отвежда влагата от тялото надалеч,т.е. да диша.

Изключително подходящо за целта е термобельото от мерино вълна-тя е мека на допир, не боде, лека е, не задържа миризми.


Междинния втори слой има за основна цел да задържа топлината,особено когато не се извършва движение,при почивка и при студено време. Има различни материи,но за него се е наложила напоследък най-широко материята polartec или така наречения полар(в западните сайтове-fleece).

Материята се характеризира с добри термоизолационни свойства,добра дишаемост и е лека за носене. Недостатъкът и е,че пропуска вятър,но това се компенсира от външния слой.


Външният слой е този, който ни пази от капризите на времето. Той трябва да предпазва от дъжд,вятър,сняг и всичко, което времето може да ни поднесе. Същевременно трябва да притежава добра дишаемост,за да не неутрализира ефекта от долните два слоя, като в противен случай от вътрешната му страна ще се получи неприятен конденз. За целта повечето качествени якета и панталони имат вентилационни отвори под мишниците и на бедрата,които могат да се разкопчават и закопчават при необходимост. Най-подходящи за външен слой са хардшел(за зимата) и софтшел якетата с мембрана,която не пропуска вода и вятър и отвежда влагата и потта навън-най-известните мембрани са Gore-Tex, Dermizax, eVent, Bergans Element и др.


Употребата на качествена екипировка намалява значително теглото и обема на раницата,защото освен своята лекота и компактност добрите материи намаляват необходимостта от носенето на резервни дрехи.

сподели тази статия

График по месеци
MO
TU
WE
TH
FR
SA
SU
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Events for 1 май
No Events
Events for 2 май
No Events
Events for 3 май
No Events
Events for 4 май
No Events
Events for 5 май
No Events
Events for 6 май
No Events
Events for 7 май
No Events
Events for 8 май
No Events
Events for 9 май
No Events
Events for 10 май
No Events
Events for 11 май
No Events
Events for 12 май
No Events
Events for 13 май
No Events
Events for 14 май
No Events
Events for 15 май
No Events
Events for 16 май
No Events
Events for 17 май
No Events
Events for 18 май
No Events
Events for 19 май
No Events
Events for 20 май
No Events
Events for 21 май
No Events
Events for 22 май
No Events
Events for 23 май
No Events
Events for 24 май
No Events
Events for 25 май
No Events
Events for 26 май
No Events
Events for 27 май
No Events
Events for 28 май
No Events
Events for 29 май
No Events
Events for 30 май
No Events
Events for 31 май
No Events
Виж още публикации
Какво да вземем в раницата при преход в планината?
  • 02.09.2020

Какво да вземем в раницата при преход в планината?

Когато тръгваме на път ни се иска да не се разделяме с удобствата, с които сме свикнали, но ако ще носим всичко на гръб…трябва да се замислим, кое да вземем и кое да оставим.

Как да си осигурим комфорта на краката в планината, чрез подходяща екипировка
  • 17.08.2020

Как да си осигурим комфорта на краката в планината, чрез подходяща екипировка

Обувките са една от най-важните части от нашата екипировката. Те, чрез своите подметки, осигуряват контакта ни с почвата, тревата или скалата, като този контакт трябва да бъде възможно най-сигурен и да гарантира максимално нашата стабилност.

Как да се облечем при преход в планината
  • 10.08.2020

Как да се облечем при преход в планината

Изкуството да вземем необходимото за прехода идва с натрупването на практика. В зависимост от прогнозата за времето и планирания преход ще носим повече или по-малко дрехи, храна,специална екипировка, по-голяма или по-малка раница.