Продължете към съдържанието

Самотраки- райският остров

  Самотраки- райският остров

  05-09 септември 2023

  Място: остров Самотраки, Гърция

  В северната част на Бяло море се издига един див и слабонаселен остров, където по изумителен начин се съчетават девствена природа, хилядолетна история и изкушаваща местна кухня, пълна с морски дарове и месни деликатеси- остров Самотраки. Голяма част от него се заема от внушителната планина Саос, която в северните си склонове е прорязана от редица буйни и стръмни планински реки с кристално-чиста вода, насечени от десетки красиви водопади, образуващи живописни вирове, а по високите си части е по пирински скалиста и предизвикателна за изкачване. Като добавим хилядолетните чинари, обрасли реките, дъбовите гори, минералните извори и полудивите кози, срещащи се навсякъде, се получава един опияняващ коктейл за сетивата, който в комбинация с типично гръцката лежерност носи усещането за някакво приказно безвремие, което ти се иска да не свършва…

  Марин Найденов

  Марин Найденов

  Лицензиран планински водач
  • marin@ontheroadwithmarin.com
  • +359899990218
  ПРОГРАМА ДЕН ПО ДЕН

  Ден 1

  Пътуваме с автомобили до гръцкото пристанище Александруполис, откъдето ще се качим на ферибот за остров Самотраки. По пътя, ако имаме късмет ще можем да наблюдаваме скачащите делфини, както и красивия остров Самотраки. Слизаме на пристанището Камариотиса и се отправяме директно към гъстите гори на острова, за да обиколим няколко скрити водопада(можем да се окъпем във вировете под тях), след което ще се настаним в красиво, типично-гръцко хотелче до морето. Вечерята ще бъде в хотела с красиви гледки към морето и планината.

  Ден 1

  Ден 2

  Ще бъде посветен на красивия каньон на река Фониас, където боговете щедро са изсипали невероятни природни красоти-водопади, вирове(естествено, че ще се изкъпем), гори, прекрасни панорами. На връщане ще се приберем по алтернативна пътечка, минаваща през руините на древен град, а вечерята ще бъде в традиционна таверна с приказна панорама, предлагаща местния специалитет- козе чеверме.

  Ден 2

  Ден 3

  Това ще е денят за изкачване на първенеца на островите в Егейско море- връх Фенгари. Означава “толкова висок, че скрива Луната” и не се подлъгвайте по височината му 1611 метра- стартът е малко над морското равнище и денивелацията е близо 1600 метра, като малко над 1000 метра надморска височина, пейзажът и теренът стават алпийски и са за хора с много добра координация и без страх от височини. Преходът ще отнеме около 10 часа, като за него се изисква много добра физическа подготовка. Затова пък гледките от Фенгари са феноменални във всички посоки с ограждащото ни отвсякъде море. Който не се чувства подготвен за това предизвикателство, ще има възможност да релаксира в сините води на Бяло море.

  Ден 3

  Ден 4

  Ще се отправим към южната част на острова, където ще се изкачим до панорамни скали с приказни панорами, ще посетим още един скрит водопад, ще обядваме в таверна, скрита високо в скалите с изумителна гледка, ще посетим единствения пясъчен плаж на острова Пахиа Амос и ще направим запомняща се разходка с лодка до може би най-красивия плаж тук- Ватос и най-високия водопад в Гърция, четвърти по височина в Европа и най-високия в света, падащ директно в морето- Кремасто Неро, висок 180 метра(разходката ще се осъществи само при благоприятни метериологични условия). Вечерята ще бъде в най-добрата рибна таверна на острова, набавяща морските деликатеси със собствен улов и предлагаща романтична панорама към морето и остров Имброс( старото име на Гьокчеада).

  Ден 4

  Ден 5

  В последния ден ще посетим Светилището на Великите богове в Самотраки, чийто строеж е започнал през 4-ти век пр.н.е. Ще видим как е изглеждало то с телевизионни клипове, възстановяващи сградите, ще видим точно копие на статуята на богинята Нике, помещаваща се днес в Лувъра, ще видим къде точно е стояла тя, запазените колони на Хиерона и още много интересни обекти. Накрая ще завършим с разходка из столицата на острова- Хора с нейните амфитеатрално разположени типично гръцки къщички и древната генуезка крепост на върха и. За огромно съжаление тук нашето приключение ще приключи, но съм сигурен, че този вълшебен остров ще остане в сърцата на всички…

  Ден 5
  Цена

  Цена: 300, за деца до 14 години-250 лева.

  В цената не са включени:

  -4 нощувки- около 100 евро за всички.
  -храна(в цената за нощувки е включена закуска, обяд в планината, вечери- в местни таверни)
  -транспорт(възможност за споделено пътуване, ферибот)
  -вход за Светилището на великите богове- 5 евро
  -застраховка

  Предварително се заплаща капаро в размер на 100 лева. Номер на сметката : IBAN:BG28 ESPY 4004 0036 0472 65 BIC:ESPYBGS1 Получател: Марин Найденов; Основание на плащане: Самотраки

  В ЗАКЛЮЧЕНИЕ

  Препоръчителна екипировка:

  1.Туристическа раница- за еднодневни преходи, удобна, с големина 30-40 литра.

  2.Туристически обувки-за препоръчване високи, добре обхващащи глезена. Не идвайте с чисто нови обувки-по-добре ги разтъпчете първо в града! Чорапите също е препоръчително да са туристически-омекотяват контактните места, не изпотяват и поддържат температурата.

  3.Туристически щеки-силно препоръчително-повишават стабилността на терен и облекчават натоварването в ставите и мускулите на краката до 30%.

  4.Яке с качулка по възможност водоустйчиво.

  5.Ръкавици.

  6.Слънчева шапка- най-добре с периферия.

  7.Слънчеви очила с UV защита.

  8.Слънцезащитен крем- поне 30-ти фактор.

  9.Бутилка за вода- поне 1 литър.

  10.Дъждобран.

  11.Храна- енергийни блокчета, сандвичи.

  Избягвайте носенето на излишни вещи! В планината всеки грам отгоре се усеща.
   
  За обяд е желателно да си носите приготвена храна от къщи. Може да си закупите такава и от местните магазини.

  Важно

  Програмата е подходяща за участници с най-малко средно ниво на физическа подготовка, без страх от височини. Водачът си запазва правото за промяна в маршрута при извънредни обстоятелства или метереологични условия, с цел запазване сигурността на групата.

  запиши се!

   Желая да се запиша за събитие!

   Съгласявам се с политиката на поверителност на сайта

   ВИЖ ОЩЕ СЪБИТИЯ