Продължете към съдържанието

Лято по родопски

  Лято по родопски

  15 - 20 август 2023

  Място: Родопи планина, България

  Предлагаме ви едно вълнуващо пътешествие във времето и природата в приказната Родопа планина с нейната дълбочина, мистика, и гостоприемност. Ще зареем погледи в хоризонта от най-високите и върхове в могъщите ридове Мурсалица и Чернатица, ще се любуваме на величествените и водопади и гори, ще се възхитим на уникалната родопска архитектура и ще се насладим на прочутата родопска кухня, ще гледаме смаяно изваяните от невидима ръка скални феномени, ще вървим по пътища, по които векове назад са минавали Александър Велики, траки и римляни, ще видим стари къщи, мостове, базилики и храмове и през цялото време ще усещаме около нас неповторимото родопско гостоприемство.

  Марин Найденов

  Марин Найденов

  Лицензиран планински водач
  • marin@ontheroadwithmarin.com
  • +359899990218
  ПРОГРАМА ДЕН ПО ДЕН

  Ден 1

  Събираме се в 13.00 часа в с.Нареченски бани, на пътя за град Смолян, в ресторант Трите бора за обяд. Ще хапнем, ще се запознаем и ще се отправим към китното село Орехово, известно с изобилието от природни красоти наоколо. Ще се изкачим над селото и ще проникнем в необлагородената и историческа Челевешка пещера, като челниците ще ни помогнат да се насладим на красотите и. След това ще направим панорамна разходка над Орехово и ще се приберем за вечеря и нощувка в гостоприемна къща за гости.

  Ден 1

  Ден 2

  след стабилната закуска се отправяме към първия ни сериозен преход. В началото той води към защитената местност Костен камък, като по пътя ще отскочим да погледнем има ли вода в красивите водопади Дуплево и Скакалото. Продължаваме към каньона на Коилов дол, където се намира колосалният скален масив Костен камък, в който е скрит и едноименния прекрасен водопад. Преходът ни ще продължи към хижа Кабата, над която се е извисил обзорният и покрит със зловеща слава връх Цирикова църква(1738 м.). От него ще се насладим на гледки към най-високите части на Родопите, след което ще се спуснем към тайнствения, приказен каньон под върха, който ще ни изведе към пътя за скалния феномен Чудните мостове, където ще бъде нашата втора нощувка в гостоприемната, едноименна хижа. Времетраене: 6-7 часа Денивелация: +800, -300 метра Разстояние: 10 км.

  Ден 2

  Ден 3

  Денят ще бъде посветен на втория по височина връх в рида Чернатица- Малък Персенк(2074 м.). Ще направим кръгов маршрут като ще минем по уникално запазения каменен римски път, строен преди хилядолетия, както и ще се насладим на скалния феномен Глухите камъни. Следобяда ще бъде посветен на разходка по приказните Чудните мостове, като ако има любители на адреналина, могат да се спуснат по 250-метровия въжен, алпийски тролей над тях. Времетраене: 5 часа Денивелация: +600 метра, -600 метра Разстояние: 7 км.

  Ден 3

  Ден 4

  Взимаме си сбогом с Чудните мостове, след което цял ден ще се наслаждаваме на прекрасните родопски гори, сред които ще бродим и в които се е скрила уютната хижа Изгрев с нейните любезни стопани. Времетраене: 5 часа Денивелация: +450 метра, -200 метра. Разстояние: 13 км.

  Ден 4

  Ден 5

  Отново ни очаква приятен преход през гората, която ще ни пази от юлското слънце. Километрите са доста, но пък са на слизане. Ще минем покрай няколко родопски махали, ще вървим покрай река, ще видим интересната скала „Главата“ и ще стигнем до селото-архитектурен резерват Широка Лъка, където ще се разходим между интересните, стари къщи. Очаква ни и вкусна вечеря и нощувка в малко родопско хотелче. Времетраене: 5-6 часа Денивелация: -700 метра Разстояние: 16 километра

  Ден 5

  Ден 6

  Време е отново да се изкачим в планината. Ще минем покрай китното село Гела, ще видим останките от ранновизантийска базилика и ще се изкачим до билото на рида Мурсалица, където ще ни очаква гостоприемната хижа „Ледницата“. Ако са ни останали сили можем да отскочим и до близката едноименна пещера... Времетраене: 4-5 часа Денивелация: 550 метра Разстояние: 9 километра

  Ден 6

  Ден 7

  Денят ще бъде посветен на изкачването на най-високия връх в програмата и втори по височина в Родопите- Орфей(Широколъшки снежник, Карлък). Само с 4 метра по-нисък от първенеца Голям Перелик(2191 м.), той предлага уникални панорами, като същевременно е най-високата точка, на която може да стъпи турист в Родопите, тъй-като самият връх Голям Перелик е зает от военно поделение, където достъпът е ограничен. Ще отскочим и до не по-малко панорамния комшия на Орфей- Шилестата чука. Все пак ще минем и под Голям Перелик и вечерта ще прекараме в най-високо разположената хижа в Родопите- Перелик(1970 метра). Времетраене: 5 часа Денивелация: +520 метра, -110 метра Разстояние: 10 километра

  Ден 7

  Ден 8

  Денят ще прекараме в хладните гори по поречието на река Герзовица. Там ще попаднем в приказното царство на природата с нейните бързеи, водопади и водоскоци, свързани с множеството изградени мостчета и парапети...или накратко казано- „Каньонът на водопадите“. Екопътеката е дълга около 6 километра и по нея са преброени близо 50 по-малки и по- големи водопада, начело с най-високият в Родопите- Орфей(68 м.). Ами...всяко хубаво нещо си има начало и край и тук някъде ще трябва да се разделим с планина и приятели, като съм сигурен, че всеки ще остави част от душата си в Родопите и ще се връща отново при нея. Преживяването ще е уникално...който е идвал с нас- знае.

  Ден 8
  Цена

  Цена: 240 лева, за деца до 14 години-150 лева.

  В цената не са включени:

  -7 нощувки в хижи и хотел(около 190 лева)
  -храна(по местата за спане ще има такава)
  -транспортни разходи(възможност за споделено пътуване)
  -туристическа застраховка(около 10 лева).

  Предварително се заплаща капаро в размер на 100 лева. Номер на сметката : IBAN:BG28 ESPY 4004 0036 0472 65 BIC:ESPYBGS1 Получател: Марин Найденов; Основание на плащане: Родопи

  В ЗАКЛЮЧЕНИЕ

  Препоръчителна екипировка:

  1.Туристическа раница- за еднодневни преходи, удобна, с големина 30-40 литра.
   
  2.Туристически обувки-за препоръчване високи, добре обхващащи глезена. Не идвайте с чисто нови обувки-по-добре ги разтъпчете първо в града! Чорапите също е препоръчително да са туристически-омекотяват контактните места, не изпотяват и поддържат температурата.
   
  3.Туристически щеки-силно препоръчително-повишават стабилността на терен и облекчават натоварването в ставите и мускулите на краката до 30%.
   
  4.Яке с качулка по възможност водоустйчиво.
   
  5.Ръкавици.
   
  6.Слънчева шапка- най-добре с периферия.
   
  7.Слънчеви очила с UV защита.
   
  8.Слънцезащитен крем- поне 30-ти фактор.
   
  9.Бутилка за вода- поне 1 литър.
   
  10.Дъждобран.
   
  11.Храна- енергийни блокчета, сандвичи.
   
  Избягвайте носенето на излишни вещи! В планината всеки грам отгоре се усеща.
   

  Важно

  Програмата е подходяща за участници с най-малко средно ниво на физическа подготовка, без страх от височини. Водачът си запазва правото за промяна в маршрута при извънредни обстоятелства или метереологични условия, с цел запазване сигурността на групата.

  запиши се!

   Желая да се запиша за събитие!

   Съгласявам се с политиката на поверителност на сайта

   ВИЖ ОЩЕ СЪБИТИЯ