Продължете към съдържанието

Лятна ваканция в Рила

  Лятна ваканция в Рила

  20 - 27 август 2023

  Място: Рила планина, България

  Нашето пътешествие ще бъде съсредоточено в северозападната и най-северната част на планината. Ще изкачим едни от най-и обзорни върхове-Зекирица (първенец на Лакатишка Рила), Езерния връх-откъдето ще можем да поберем всичките Седем Рилски езера в един кадър, емблемата на българския туризъм- Мальовица, Отовишки връх, Кабул, Голям и Малък Калин, Додов връх, връх Дамга…Ще се докоснем до едни от най-красивите рилски езера-Седемте Рилски езера, Урдини езера, Йончево езеро, Страшното езеро и др. Ще отморим телата в минералния басейн на Сепарева баня, където се намира най-горещия извор и единствения естествен гейзер на Балканския полуостров. Ще погледнем отвисоко най-големия манастир в България- Рилския и ще се огледаме в кристалните води на най-дълбокото ледниково езеро на Балканите-Окото.

  Марин Найденов

  Марин Найденов

  Лицензиран планински водач
  • marin@ontheroadwithmarin.com
  • +359899990218
  ПРОГРАМА ДЕН ПО ДЕН

  Ден 1

  Събираме се на паркинга до ЦПШ "Мальовица" в 10.30 часа. Следва кратко представяне и разбор. В 11.00 часа потегляме по пътеката за хижа Вада-приятна горска пътека, вървяща в начало по поречието на р.Мальовица, впоследствие пресичаща я, както и притоците на р.Черни Искър-Урдина река и Студената вода. Ще направим кратка почивка на Яворова поляна и за обяд сме на хижата. Хапваме по някоя хижарска вкусотийка и се отправяме към обзорния първенец на Лакатишка Рила-връх Зекирица -обширна цветна поляна със спиращи дъха гледки към Мальовишкия и други дялове на Рила. Следва връщане в хижа Вада за почивка, вечеря и нощувка. Преход за деня: 5 часа; Денивелация: ±286 метра; Разстояние:9 км.

  Ден 1

  Ден 2

  Закусваме, сбогуваме се с любезните хижари и се отправяме по поречието на река Урдина към магичните Урдини езера. След като им се наситим се изкачваме до един от главните кръстопъти в Рила - Раздела, пресичащ пътеките за къде ли не- Рилски езера, Мальовица, х.Иван Вазов, Отовишки връх...От там за 1 час прекосяваме голямото Пазар дере, за да слезем за почивка, вечеря и нощувка в магнетичната хижа Иван Вазов. Преход за деня: 7-8 часа;Денивелация: +1247 ,-347 метра; Разстояние: 14 км.

  Ден 2

  Ден 3

  След като хапнем и се освежим ще се отправим в красив кръгов преход към двамата рилски красавци- върховете Голям и Малък Калин. Ще хвърлим едно око на най-високо разположения язовир в България и на Балканския полуостров- Калин, както и на комшиите му- Карагьол, Кривия гьол и Калинските езера, след което се връщаме отново в хижа Иван Вазов. Който желае да си вземе почивка, може да остане в хижата на дълго кафе със закуска и да съзерцава заобикалящата го Рилска магия. Преход за деня: 5 часа; Денивелация: ±367 метра; Разстояние: 10 км.

  Ден 3

  Ден 4

  Сбогуваме с любезните хижари от хижа Иван Вазов и потегляме към един от най-красивите рилски върхове- Отовишкия. След около час вече ще разглеждаме от него под друг ъгъл Седемте Рилски езера от едната страна и сгушеното Отовишко езеро от другата. Между тях хоризонтът ще изпълва мощната снага на по родопски заобления връх Кабул, който е следващата ни цел за деня. Заслужава си да направим един обяд там с гледки във всички посоки. След това, заредени с енергия се спускаме до местността Зелени Преслап (ако има енергия в излишък съм съгласен да отскочим за по снимка и до най-високия рилски водопад- Скакавица), откъдето ще се отправим към мястото за вечеря и нощувка-изключително кокетната хижа Малка Юрта. Преход за деня: 5 часа: Денивелация: +398,-1177 метра; Разстояние: 10 км.

  Ден 4

  Ден 5

  Ден за заслужена отмора и релакс. Взимаме джапанките под мишница и се отправяме до съседния курорт Сепарева баня, където ни очаква единствения естествен гейзер на Балканския полуостров, гарниран с минерален басейн. Там програмата е волна, събираме сили за следващия ден и се прибираме до хижата през късния следобед.

  Ден 5

  Ден 6

  Може би най-дългия ни и панорамен ден, пълен с гледки към езера и върхове. След закуска хващаме първия лифт към хижа Рилски езера и се отправяме към едно от чудесата на българската природа-Седемте Рилски езера. След като се докоснем до всяко едно от тях, ще изкачим седловината Раздела отново(след първия ден), но ще поемем за малко по билото към Отовишки връх, за да ги заснемем в един кадър. Гледката е уникална. След това по желание може да отскочим до връх Дамга, надвиснал на Урдините езера и отново се прибираме за нощувка в любимата хижа Иван Вазов. Преход за деня: 5-6 часа; Денивелация: +510,-300 метра; Разстояние: 9 км.

  Ден 6

  Ден 7

  Подкрепяме се добре, защото ни чака дълъг път. През Голямото Пазардере се изкачваме на дългото било, водещо до един от най-красивите върхове у нас и през върховете Додов връх, Малък и Голям Мермер, хвърляйки по един поглед на Урдините езера от ляво или на Рилския манастир от дясно ще стигнем до емблемата на българското планинарство- красавицата Мальовица. Оттам гледки да искаш- целия Мальовишки дял като на длан- Орловец, Злия зъб, Камилата, Ловница, заедно с Мальовишката долина, Мальовишки езера, Еленини езера...заслужава си да се направи един галаобяд. Напълнили стомасите се спускаме покрай Еленино езеро към поречието на река Мальовица, преминаваме двете тераси и покрай хижа Мальовица ще се отправим към реновирания СПА хотел Мальовица. Преход за деня: около 8 часа; Денивелация: +600,-1000 метра; Разстояние: 15 км.

  Ден 7

  Ден 8

  Този ден пътят ще ни отведе към красивото Йончево езеро, за което само ще кажа,че е кръстено на художник,който много е обичал да го рисува. От там следва изкачване до магичното Страшно езеро с едноименния заслон, сгушени под най-високия връх в Мальовишкия дял на Рила-Голям Купен. Гледката е уникална, затова там ще бъде мястото ни за обяд. След като се налюбуваме на тази красота ще слезем през групата на Минералните езера към хижа Мальовица, откъдето за 40 минути сме при колите. Можем да направим едно сбогуване в механата и...до нови срещи!

  Ден 8
  Цена

  Цена: 240 лева, за деца до 14 години-150 лева.

  В цената не са включени:

  -7 нощувки в хижи и хотел(около 190 лева)
  -храна(по местата за спане ще има такава)
  -транспортни разходи(възможност за споделено пътуване)
  -туристическа застраховка(около 10 лева).

  Предварително се заплаща капаро в размер на 100 лева. Номер на сметката : IBAN:BG28 ESPY 4004 0036 0472 65 BIC:ESPYBGS1 Получател: Марин Найденов; Основание на плащане: Рила

  В ЗАКЛЮЧЕНИЕ

  Препоръчителна екипировка:

  1.Туристическа раница- за еднодневни преходи, удобна, с големина 30-40 литра.
   
  2.Туристически обувки-за препоръчване високи, добре обхващащи глезена. Не идвайте с чисто нови обувки-по-добре ги разтъпчете първо в града! Чорапите също е препоръчително да са туристически-омекотяват контактните места, не изпотяват и поддържат температурата.
   
  3.Туристически щеки-силно препоръчително-повишават стабилността на терен и облекчават натоварването в ставите и мускулите на краката до 30%.
   
  4.Яке с качулка по възможност водоустйчиво.
   
  5.Ръкавици.
   
  6.Слънчева шапка- най-добре с периферия.
   
  7.Слънчеви очила с UV защита.
   
  8.Слънцезащитен крем- поне 30-ти фактор.
   
  9.Бутилка за вода- поне 1 литър.
   
  10.Дъждобран.
   
  11.Храна- енергийни блокчета, сандвичи.
   
  Избягвайте носенето на излишни вещи! В планината всеки грам отгоре се усеща.
   

  Важно

  Програмата е подходяща за участници с най-малко средно ниво на физическа подготовка, без страх от височини. Водачът си запазва правото за промяна в маршрута при извънредни обстоятелства или метереологични условия, с цел запазване сигурността на групата.

  запиши се!

   Желая да се запиша за събитие!

   Съгласявам се с политиката на поверителност на сайта

   ВИЖ ОЩЕ СЪБИТИЯ