Продължете към съдържанието

В прегръдката на Балкана

Добре дошли в едно разтърсващо Старопланинско приключение, включващо едни от най-големите красоти в Национален парк “Централен Балкан”. За осем дена ще изкачим първенеца връх Ботев (2376 мера), откъдето ще посрещнем първото юлско утро, ще навестим и сребърния медалист- връх Голям Кадемлия (2276 метра), заедно с още върхове от величествения масив Триглав- Малък Кадемлия (2226 метра) и Пиргос (2195 метра)…и още Вълчата глава(1660 метра), Параджика (2209 метра), Юрушка грамада (2136 метра), Малка Козя стена(1708 метра), Марагидик (1889 метра), красоти, панорами и гледки, които ще ни доведат до тотален световъртеж. Ще се насладим максимално и на водното богатство на Балкана и на бушуващите води на най-високия водопад на Балканския полуостров- Райското пръскало (124,5 метра), както и на не по-малко красивите водни гиганти Кадемлийското пръскало (72 метра), Бабското пръскало (54 метра), Пенчовското пръскало (52 метра), Карловското пръскало (30 метра), Черното пръскало (25 метра), Сучурум (15 метра) и други безименни и безкрайно красиви Старопланински водопади. Ще се насладим на очарованието и богатството на цветовете на резерватите “Стара река”, “Южен Джендем” и “Пеещите скали” и ще гостуваме на едни от най-гостоприемните български хижи.И така…започваме!

Марин Найденов

Марин Найденов

Лицензиран планински водач
 • marin@ontheroadwithmarin.com
 • +359899990218
ПРОГРАМА ДЕН ПО ДЕН
9.00 ч.

Ден 1

Събираме се в 9.30 часа в подбалканското село Скобелево, следва кратко представяне и полека-лека се отправяме по широк черен път, движейки се срещу течението на река Габровница. Любувайки се на бистрата вода и тишина и без особена денивелация, в един момент ще изоставим реката, оставяйки я да продължи пътя си към своя извор под връх Голям Кадемлия и ще се отправим по сравнително стръмна пътека към главното Старопланинско било. Хубавото е, че ще сме в прекрасна букова гора, която ще ни пази от жаркото слънце. Ще излезем на билото при връх Мали Бухал(1491 метра) и ще се отправим на запад, за да достигнем нашето първо място за нощувка- чудесната хижа Мазалат. Време на прехода: 7 часа. Денивелация: 970 метра. Разстояние: 15 километра.

Ден 1
08.00 Ч.

Ден 2

Който желае може да посрещне изгрева от близкия надвиснал над хижата, остър и изключително магнетичен връх Вълчата глава(Куртбашица-1660 метра),а на който му се спи ще посрещне утрото с вкусна закуска и гледките на могъщия масив Триглав от хижата. Преходът през този ден ще е изключително панорамен, пълен с прекрасни пейзажи от билото на Балкана, по което ще премине голяма част от него. Като за начало се изкачваме всички по въжетата(има и обиколна пътека) до връх Вълчата глава, завъртаме се на всички страни, за да обхванем цялата заобикаляща ни красота и се отправяме по билото към мистичните скалните феномени и резерват Пеещите скали, кръстени на музиката, която композира свистящия през тях вятър и намиращи се между връх Вълчата глава и следващия висок връх по главното Старопланинско било- Росоватец(1972 метра). Стигнали до него от седловината Чимколиба се отклоняваме от главното било, за да се разходим по страничния масив Триглав, събрал в снагата си едни от най-високите върхове в Стара планина- Голям и Малък Кадемлия и Пиргос. Панорамите от тясното било са уникални във всички посоки и всяка крачка си заслужава усилието да се докоснеш до уникалните красоти на Балкана. От връх Голям Кадемлия следва стръмно спускане до сгушената в подножието на огромната му снага хижа Триглав, където на чашка домашна ракия или вино можем да обсъдим преживяното през този вълнуващ ден. Време на прехода: 6 часа. Денивелация: +756, -916 метра. Разстояние: 12 километра.

Ден 2
08.00 ч.

Ден 3

Този ден ще бъде посветен на два от най-големите водопади в България- Бабското и Кадемлийското пръскала. След закуска ще се отправим към поречието на река Бабска, която ще пресечем малко над мястото, от където водата се спуска от 54 метра височина между две огромни скали в бездната. След стръмно изкачване ще достигнем изключително панорамна скала, от където водопадът ще ни се разкрие в цялото си великолепие. Маршрута беше до преди не много отдавна много красива еко-пътека с множество мостчета и парапети, от които вече не е останало почти нищо, но красотата на природата си е налице и все още примамва най-запалените планинари. Следва връщане към хижа Триглав, където ще се възползваме от вкусните гозби на хижарите и ще се отправим към долината на река Тъжа и разположения на левия приток на Тъжа- река Кадемлийска най-пълноводен водопад в България-Кадемлийското пръскало, чиито мощни води се сгромолясват от 72 метра височина. Гледката е уникална, затова ще прекараме известно време в запечатване на красотата в кадри и просто наслаждаване преди да поемем към местността Смесите и намиращата се там изключително гостоприемна хижа Мандрата. Време на прехода: 5 часа. Денивелация: незначителна. Разстояние: 12 километра.

Ден 3
08.00 ч.

Ден 4

През този ден ще тръгнем в страни от утъпканите пътеки, за да изследваме по- малко популярните красоти на Централен Балкан. Ще поемем по пътека през приказни букови гори, които ще ни отведат в подножието на слабо познатия, но изключително обзорен и доста страховит със стометровите си отвесни скали връх Малка Козя стена (1708 метра).Гледките от него са меко казано впечатляващи- пред нас е огромното тяло на втория по височина връх в Стара планина Голям Кадемлия, в основата му се вижда от птичи поглед цялата снага на мощния водопад Кадемлийското пръскало и красивата долина на река Тъжа, зад нас са върховете Пенчов пояс и Русалиите…Няма лесно да си тръгнем от този връх, но на половин час стръмно спускане под него ни очаква грохота на поредния смайващ и сравнително слабо познат водопад- Пенчовското пръскало, чиито бистри води се сгромолясват от 52 метра височина. Очаква ни и обяд на приказно-красива полянка по поречието на Пенчовска река, а ако са ни останали сили може да отскочим и до още един скрит от хорските очи безименен водопад. След всичките тези красоти се връщаме по обратния път за питие, вечеря и раздумка в хижа Мандрата. Време на прехода: 6-7 часа. Денивелация: +-236 метра. Разстояние: 11-12 километра.

Ден 4
8,00

Ден 5

Време е да си вземем довиждане с гостоприемната хижа Мандрата и да се отправим към най-високите части на главното Старопланинско било. Ще погледнем Северна и Южна България от върховете Юрушка Грамада (2136 метра) и Параджика (2209 метра), след което ще кацнем на първенеца на планината връх Ботев (2376 метра). Ако времето е с нас ще се полюбуваме на страхотни гледки към Голям Кадемлия и масива Триглав, масива Равнец и още цяло море от върхове и пейзажи. Вечерта ще посрещнем в сгушения под върха уютен заслон Ботев. Време на прехода: 4-5 часа. Денивелация: +904, -324 метра. Разстояние: 12 километра.

Ден 5
8,00

Ден 6

Първи юли е… July Morning…може да посрещнем изгрева от най-високата точка на Стара планина и да усетим свободата на първата юлска утрин. След като се нарадваме на появяването на небесния светилник ще закусим и ще се отправим към прочутата Тарзанова пътека, по която стръмно ще се спуснем до най- високия водопад у нас и на Балканския полуостров- Райското пръскало(кратък, но съдържателен маршрут- най-високия връх и най- високия водопад). Следобяда и вечерта ще прекараме в разположената на райско място хижа Рай с гледка към Райските скали и спускащия се по тях водопад. Време на прехода: 3-4 часа. Денивелация: +324, -946 метра. Разстояние: 6 километра.

Ден 6
8,00

Ден 7

Закусваме и потегляме из царството на резерват “Южен Джендем”-килим от поляни и цветя, кристално бистри реки,водопади, редки птици...приказка. Като цяло резерват “Южен Джендем“ е с големина 4220 хектара и е най-големия в Национален парк “Централен Балкан” и втория по големина в България след Централния Рилски резерват. След като се срещнем с няколко прекрасни безименни водопада и се насладим на прекрасните гледки към Старопланинското било от върховете Жълтец до Амбарица,пътеката ще ни отведе до сгушилата се в гората, уютна хижа Васил Левски. Време на прехода: 5 часа. Преход за деня: 5 часа; Денивелация: +380, -400 метра. Разстояние: 10 километра.

Ден 7
8,00

Ден 8

Това последния ден от нашето приключение, затова сме оставили за него доста красоти като за десерт. Стартираме от скрития в близката гора 30-метров красавец Карловското пръскало. Пред такава гледка наистина човек понякога остава без думи. Насладили се на красотата на падащата кристална вода тръгваме по красива като от приказките пътека през дебрите на резерват “Стара река” и започваме да се наслаждаваме на прелестните гори и искрящочистата вода в реката, образуваща множество водоскоци, падове и завои. Ще пием по един горски чай в кацналата до реката хижа Балкански рози, след което ще се отправим към дълбоко засекретения в гъстите гори прекрасен водопад Черното пръскало. Ще се наложи да прецапаме на някое подходящо място бистрата и хладна река (някой ако се почувства некомфортно от това, може да изчака на сянка до реката групата), след което едва забележима пътечка през гъстата гора ще ни отведе до приказното място, откъдето водата се спуска от 25 метра по черните скали (изглеждат така, заради сянката от околните дървета). Гледката е наистина магическа- тъмната зелена гора с искрящия от опитващото се да пробие преградите над него слънце водопад. Остава ни да се спуснем през изумителните гори по поречието на Стара река, да хвърлим един поглед от високо на Карлово и да финишираме до ВЕЦ “Карлово” и намиращия се зад него за съжаление последен за екскурзията ни 15-метров водопад Сучурум. Тук нашата старопланинска приказка ще завърши, но със сигурност красотата и адреналина от допира със живата планина ще ни държат още дълго време. Време на прехода: 4-5 часа. Денивелация: -850 метра. Разстояние: 10 километра.

Ден 8
В ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Препоръчителна екипировка:
1. Туристическа раница-удобна,с големина от 40 до 60 литра.
2. Туристически обувки-за препоръчване високи,добре обхващащи глезена. Не идвайте с чисто нови обувки-по-добре ги разтъпчете първо в града! Чорапите също е препоръчително да са туристически-омекотяват контактните места, не изпотяват и поддържат температурата.
3. Туристически щеки-силно препоръчително-повишават стабилността на терен и облекчават натоварването в ставите и мускулите на краката до 30%.
4. Яке с качулка по възможност водоустойчиво.
5. Ръкавици.
6. Слънчева шапка-най-добре с периферия.
7. Слънчеви очила с UV защита.
8. Слънцезащитен крем-поне 30-ти фактор.
9. Бутилка за вода-поне 1 литър.
10. Дъждобран.
11. Джапанки,бански и кърпа.
12. Храна-вафли,енергийни блокчета.
Избягвайте носенето на излишни вещи! В планината всеки грам отгоре се усеща.

Важно

Маршрутите са със средна степен на техническа трудност и се изисква добро ниво на физическа издръжливост. Водачът си запазва правото за промяна в маршрута при извънредни обстоятелства или метереологични условия, с цел запазване сигурността на групата.

запиши се!

  Желая да се запиша за събитие!

  Съгласявам се с политиката на поверителност на сайта

  ВИЖ ОЩЕ СЪБИТИЯ
  MO
  TU
  WE
  TH
  FR
  SA
  SU
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  11
  12
  13
  14
  15
  16
  17
  18
  19
  20
  21
  22
  23
  24
  25
  26
  27
  28
  29
  30
  31
  1
  2
  3
  4
  Events for 1 юли
  No Events
  Events for 2 юли
  No Events
  Events for 3 юли
  No Events
  Events for 4 юли
  No Events
  Events for 5 юли
  No Events
  Events for 6 юли
  No Events
  Events for 7 юли
  No Events
  Events for 8 юли
  No Events
  Events for 9 юли
  No Events
  Events for 10 юли
  No Events
  Events for 11 юли
  No Events
  Events for 12 юли
  No Events
  Events for 13 юли
  No Events
  Events for 14 юли
  No Events
  Events for 15 юли
  No Events
  Events for 16 юли
  No Events
  Events for 17 юли
  No Events
  Events for 18 юли
  No Events
  Events for 19 юли
  No Events
  Events for 20 юли
  No Events
  Events for 21 юли
  No Events
  Events for 22 юли
  No Events
  Events for 23 юли
  No Events
  Events for 24 юли
  No Events
  Events for 25 юли
  No Events
  Events for 26 юли
  No Events
  Events for 27 юли
  No Events
  Events for 28 юли
  No Events
  Events for 29 юли
  No Events
  Events for 30 юли
  No Events
  Events for 31 юли
  No Events

  The event is finished.

  Date

  юни 26 2021 - юли 03 2021
  Expired!

  Cost

  200 лева (деца до 14 години-150 лева) В цената не са включени: -7 нощувки в хижи. -храна. -транспортни разходи (възможност за споделено пътуване). -планинска застраховка- 7 лева.Предварително се заплаща капаро в размер на 100 лева. Номер на сметката : IBAN:BG28 ESPY 4004 0036 0472 65 BIC:ESPYBGS1 Получател: Марин Найденов; Основание на плащане: Стара планина

  Location

  Национален парк “Централен Балкан"
  Category