Продължете към съдържанието

Пътешествие до мраморната красавица Синаница

Тридневен преход малко встрани от повечето традиционни Пирински дестинации, който ще ни отведе до макар и не толкова внушително високия, но изключително красив и запленяващ връх Синаница (2516 метра). Няма да пропуснем и част от водното богатство на Пирин като ще се огледаме в кристалните води на прелестните Муратово езеро, Гергийски езера, Влахински езера и отразяващото мраморната прелест на Синаница едноименно езеро. Ще погледнем и на Пиринските красоти от високо от острия купол на Муратов връх (2669 метра) -един от най-панорамните върхове в Пирин.

Марин Найденов

Марин Найденов

Лицензиран планински водач
 • marin@ontheroadwithmarin.com
 • +359899990218
ПРОГРАМА ДЕН ПО ДЕН
9.30 ч.

Ден 1

Cъбираме се в 9.30 пред кръстопътната хижа Вихрен и след кратко запознанство потегляме по живописното поречие на река Бъндерица,от което ще се отклоним след около половин час,за да се изкачим до прелестното Муратово езеро.Насладили се през кратката почивка на кристалните му води се отправяме към Бъндеришка порта,от която ше започнем изкачване на изключително панорамния Муратов връх.Няма да описвам морето от върхове,езера и гори,което ще се открие от него,защото е невъзможно да го пресъздам с думи.Следва разходка през Спано поле до Синанишка порта,откъдето ще се насладим на красивата гледка на Синанишкото езеро с кацналата на брега му хижа и ще слезем до мястото ни за почивка и нощувка. Преход за деня:4-5 часа;Денивелация:+676,-443 метра:Разстояние:8 километра.

Ден 1
08.00 Ч.

Ден 2

Cлед закуска с голямо нежелание ще трябва да отместим поглед от оглеждащата се в кристалночистите води Синаница-една от най-красивите гледки в Пирин и като цяло в нашите планини по мое скромно мнение и да потеглим отново в изкачване на Синанишка порта.От там тръгваме по мраморното Синанишко било,подминаваме Момин връх,за да кацнем на най-високата точка на Разцепения връх.Описанието на гледките от Синаница също ще си спестя,само ще спомена братята и по състав Вихрен,Кутело и Кончето...Следва отново слизане до Синанишка порта и през Спанополските поляни се отправяме към "гъбките" на гостоприемния заслон Спано поле,където ще ни очакват за почивка и вкусна вечеря. Преход за деня:3-4 часа:Денивелация:+291,-473 метра;Разстояние:7,5 километра.

Ден 2
08.00 ч.

Ден 3

Cлед вкусната закуска в заслона можем да "преслушаме" поляните наоколо за останали боровинки(ако не сме го сторили предния ден),след което със съжаление ще трябва да напуснем това гостоприемно място и през Спанополския циркус и Бъндеришка порта ще се върнем обратно при нашите автомобили,като по желание можем да организираме един минерален плаж,каквито има в изобилие в близките населени места.Който е изпитвал комбинацията преход в планината и минерален басейн след това-ще ме разбере...Накрая си казваме:”Довиждане и до нови срещи!” и разнасяме спомена за Пиринската красавица Синаница по местата,където живеем. Преход за деня:3-4 часа;Денивелация:+446,-529 метра;Разстояние:8,7 километра.

Ден 3
В ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Препоръчителна екипировка:
1. Туристическа раница-удобна,с големина от 40 до 60 литра.
2. Туристически обувки-за препоръчване високи,добре обхващащи глезена. Не идвайте с чисто нови обувки-по-добре ги разтъпчете първо в града! Чорапите също е препоръчително да са туристически-омекотяват контактните места, не изпотяват и поддържат температурата.
3. Туристически щеки-силно препоръчително-повишават стабилността на терен и облекчават натоварването в ставите и мускулите на краката до 30%.
4. Яке с качулка по възможност водоустойчиво.
5. Ръкавици.
6. Слънчева шапка-най-добре с периферия.
7. Слънчеви очила с UV защита.
8. Слънцезащитен крем-поне 30-ти фактор.
9. Бутилка за вода-поне 1 литър.
10. Дъждобран.
11. Джапанки,бански и кърпа.
12. Храна-вафли,енергийни блокчета.
Избягвайте носенето на излишни вещи! В планината всеки грам отгоре се усеща.

Важно

Поради продължителността и характера на някои от преходите в програмата,тя е подходяща за участници с най-малко средно ниво на физическа подготовка,без страх от височини. Програмата е със средна степен на трудност,като преходите са сравнително кратки като ако някой изпита дискомфорт може да спести изкачванията на върховете. Водачът си запазва правото за промяна в маршрута при извънредни обстоятелства или метереологични условия, с цел запазване сигурността на групата.

запиши се!

  Желая да се запиша за събитие!

  Съгласявам се с политиката на поверителност на сайта

  ВИЖ ОЩЕ СЪБИТИЯ
  MO
  TU
  WE
  TH
  FR
  SA
  SU
  29
  30
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  11
  12
  13
  14
  15
  16
  17
  18
  19
  20
  21
  22
  23
  24
  25
  26
  27
  28
  29
  30
  31
  1
  2
  Events for 1 май
  No Events
  Events for 2 май
  No Events
  Events for 3 май
  No Events
  Events for 4 май
  No Events
  Events for 5 май
  No Events
  Events for 6 май
  No Events
  Events for 7 май
  No Events
  Events for 8 май
  No Events
  Events for 9 май
  No Events
  Events for 10 май
  No Events
  Events for 11 май
  No Events
  Events for 12 май
  No Events
  Events for 13 май
  No Events
  Events for 14 май
  No Events
  Events for 15 май
  No Events
  Events for 16 май
  No Events
  Events for 17 май
  No Events
  Events for 18 май
  No Events
  Events for 19 май
  No Events
  Events for 20 май
  No Events
  Events for 21 май
  No Events
  Events for 22 май
  No Events
  Events for 23 май
  No Events
  Events for 24 май
  No Events
  Events for 25 май
  No Events
  Events for 26 май
  No Events
  Events for 27 май
  No Events
  Events for 28 май
  No Events
  Events for 29 май
  No Events
  Events for 30 май
  No Events
  Events for 31 май
  No Events

  The event is finished.

  Date

  сеп. 05 - 07 2020
  Expired!

  Cost

  80 лева за планински водач, за деца до 14 години-60 лева. Допълнителни разходи: -две нощувки в хижи(около 35 лева общо) -разходи за храна-хижите предлагат такава,а може и да си носите,каквото пожелаете(но умерено,защото ще ви тежи😃) -транспортни разходи(възможност за споделено пътуване). -планинска застраховка-3 лева.

  Location

  Национален Парк "Пирин"
  Category