Продължете към съдържанието

Цветница в Родопа планина

Един наситен с Родопски красоти уикенд – ще има от всичко: водопади, гъсти гори, върхове, каменен път от римско време, строен през 1-ви век пр.н.е. и чудни скални феномени. Ще обиколим трите красиви водопада около село Орехово – Дуплево (12 метра), Скакалото (10 метра) и Костен камък (30 метра), обявени за защитени природни обекти. Ще се полюбуваме на Родопите от историческия и уникално панорамен връх Церикова църква, ще се гмурнем в дебрите на тайнствения каньон под него, ако групата е борбена ще изкачим втория по височина връх в рида Чернатица-Малък Персенк (2074 метра), ще се спуснем по древния римски път, откриващ достойни за перото на Вазов панорами и ще стигнем до Родопското украшение- Чудните мостове.

Марин Найденов

Марин Найденов

Лицензиран планински водач
 • marin@ontheroadwithmarin.com
 • +359899990218
ПРОГРАМА ДЕН ПО ДЕН
10.00 ч.

Ден 1

Събираме се в края на село Орехово, в началото на пътя за хижа Персенк и се отправяме към Челевешката пещера. Изкачване има, но е сравнително кратко и ще ни се отблагодари с прекрасни панорами към Орехово и Родопите. Ще отскочим до панорамно място над селото с голям кръст на него и ще продължим да се изкачваме през дъбова гора към пещерата. Влизането в нея става по дървена стълбичка(изцяло по желание), след което благодарение на челниците няма да сме в непрогледен мрак, а ще навлезем навътре, за да разгледаме красотата на пещерните образувания-сталактити, сталагмити и сталактони. Пещерата е дълга, затова ще преценим докъде искаме да навлезем и се връщаме обратно в светлата част на света. След пещерата ще отскочим до един-два скрити в гората водопади (дано да има вода) и се връщаме в селото, където ще ни очаква нашата уютна къща за гости за вечеря, релакс и нощувка. Преход за деня: 3-4 часа; Денивелация:180 метра.

Ден 1
08.00 Ч.

Ден 2

Тръгваме в 8.00 часа, като първо се отправяме към най-близкия водопад- Дуплево. След това последователно ще преминем през другите два водопада- Скакалото и Костен камък, след което ще се отправим за обяд към изключително панорамния връх и едновременно с това богато на история място-Цирикова църква. След това ще преминем през тесния и приказен каньон под върха с 20-метровите скали надвиснали над нас и се насочваме към скалния феномен Чудните мостове, където ще направим едночасова обиколка, за да разгледаме всичките им красоти, след което ще се приберем за вечеря и нощувка в изключително кокетната хижа "Чудните мостове". За любителите на адреналина над мостовете е изграден внушителен алпийски тролей. Преход за деня: 7 часа(без обиколката на мостовете); Денивелация: +700,-200 метра.

Ден 2
08.00

Ден 3

След закуска тръгваме в 8.00 към връх Малък Персенк(2074 метра)- втори по височина в Родопския рид Чернатица и един от немногото двухилядници в Родопите. Пътят ни ще премине през древния римски път, предлагащ страхотни Родопски панорами. След върха ще слезнем за обяд до хижа Персенк и оттам ще се отправим към село Орехово, където ще си кажем :"Довиждане!" и със всичките скални красоти, върхове и водопади в главите си се отправяме към домовете, в очакване на следващите ни срещи. Преход за деня: 7 часа ; Денивелация: +610, -1120 метра.

Ден 3
В ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Препоръчителна екипировка:
1. Туристическа раница-удобна, за двудневен преход.
2. Туристически обувки-за препоръчване високи,добре обхващащи глезена. Не идвайте с чисто нови обувки-по-добре ги разтъпчете първо в града! Чорапите също е препоръчително да са туристически-омекотяват контактните места, не изпотяват и поддържат температурата.
3. Туристически щеки-силно препоръчително-повишават стабилността на терен и облекчават натоварването в ставите и мускулите на краката до 30%.
4. Яке с качулка по възможност водоустойчиво.
5. Ръкавици.
6. Слънчева шапка-най-добре с периферия.
7. Слънчеви очила с UV защита. 
8. Слънцезащитен крем-поне 30-ти фактор.
9. Бутилка за вода-поне 1 литър.
10. Дъждобран.
11. Храна-сандвичи, вафли,енергийни блокчета.
Избягвайте носенето на излишни вещи! В планината всеки грам отгоре се усеща.

Важно

Поради продължителността и характера на преходите в програмата, тя е подходяща за участници с добро ниво на физическа подготовка. Водачът си запазва правото за промяна в маршрута при извънредни обстоятелства или метереологични условия, с цел запазване сигурността на групата.

запиши се!

Обади се на 0897898995

или попълни формата за запитване тук:

  Желая да се запиша за събитие!

  Съгласявам се с политиката на поверителност на сайта

  ВИЖ ОЩЕ СЪБИТИЯ

  юни 2024

  MO
  TU
  WE
  TH
  FR
  SA
  SU
  27
  28
  29
  30
  31
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  11
  12
  13
  14
  15
  16
  17
  18
  19
  20
  21
  22
  23
  24
  25
  26
  27
  28
  29
  30
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  Events for 1 юни
  No Events
  Events for 2 юни
  No Events
  Events for 3 юни
  No Events
  Events for 4 юни
  No Events
  Events for 5 юни
  No Events
  Events for 6 юни
  No Events
  Events for 7 юни
  No Events
  Events for 8 юни
  No Events
  Events for 9 юни
  No Events
  Events for 10 юни
  No Events
  Events for 11 юни
  No Events
  Events for 12 юни
  No Events
  Events for 13 юни
  No Events
  Events for 14 юни
  No Events
  Events for 15 юни
  No Events
  Events for 16 юни
  No Events
  Events for 17 юни
  No Events
  Events for 18 юни
  No Events
  Events for 19 юни
  No Events
  Events for 20 юни
  No Events
  Events for 21 юни
  No Events
  Events for 22 юни
  No Events
  Events for 23 юни
  No Events
  Events for 24 юни
  No Events
  Events for 25 юни
  No Events
  Events for 26 юни
  No Events
  Events for 27 юни
  No Events
  Events for 28 юни
  No Events
  Events for 29 юни
  No Events
  Events for 30 юни
  No Events

  The event is finished.

  Date

  апр. 23 - 25 2022
  Expired!

  Location

  Централни Родопи
  Category