Продължете към съдържанието

Пирински красоти – Кончето и други върхове

Месец септември е може би един от най-приятните за планинарстване във високите части на планините ни- големите жеги са си позаминали, слънцето не е вече толкова силно, планината се подготвя да посрещне есента. Ние се отправяме към едно от най-магнетичните места по нашите планини- прочутото мраморно било Кончето, но преди това ще направим солидна загрявка през част от Бъндеришкия циркус и панорамния гранитен красавец Муратов връх, като през последния ден ще обиколим и по-голямата част от приказните Бъндеришки ледникови езера.

Основни акценти в програмата:
-прекрасния Бъндеришкия циркус- езерата Окото, Рибно, Жабешко, Дългото езеро, Муратово езеро и още скрити и чаровни безименни езера.
-гранитния гигант Муратов връх(2669 м.).
-магнетичното мраморно било Кончето.
-връх Кутело(2908 м.)-втори по височина в Пирин и трети в България.
-връх Бански Суходол(2884 м.)-трети по височина в Пирин и пети в България.
Марин Найденов

Марин Найденов

Лицензиран планински водач
 • marin@ontheroadwithmarin.com
 • +359899990218

Записване на 0897898995

или попълни формата за запитване като натиснеш бутона:

ПРОГРАМА ДЕН ПО ДЕН
8.00 ч.

Ден 1

Събираме се в 8.00 пред кръстопътната хижа Вихрен и след кратко запознанство потегляме по живописното поречие на река Бъндерица, от което ще се отклоним след около половин час, за да се изкачим до прелестното Муратово езеро. Насладили се през кратката почивка на кристалните му води се отправяме към Бъндеришка порта, от която ще започнем изкачване на изключително панорамния Муратов връх. Няма да описвам морето от върхове, езера и гори, което ще се открие от него, защото е невъзможно да го пресъздам с думи…но все пак информативно: връх Вихрен с мраморното Конче, връх Хвойнати, Влахини езера, Бъндеришки езера, Георгийски езера, Синаница, Тодорка, Дончови караули и още и още...Ще чуем легендата за красавицата Синаница и Мурат бей, ще си направим по няколко снимки за спомен и хващаме обратния път към хижа Вихрен за почивка, раздумка и планове за следващия ден... Преход за деня: 5-6 часа. Денивелация: +697 метра, -697 метра. Разстояние: 7 километра.

Ден 1
08.00 Ч.

Ден 2

Хапваме и заредили батериите се отправяме по пътеката за страховития Казан и вечната преспа в него. Ако имаме късмет може да срещнем стадо от изключително нестеснителните напоследък диви кози в околността. Ще подминем заслон Казана и ще се изкачим до Премката- седловината между мраморните гиганти Вихрен(2914 м.) и Кутело(2908 м.). Именно вторият по височина връх в планината ще бъде нашата следваща цел, за да се открие пред нас умопомрачителния пейзаж на Кончето. Завиждам на тези, които ще го видят за първи път...Преминаваме по тесния ръб с помощта на стоманения въжен парапет и хвърляме още един поглед от много високо от друг мраморен великан и пети по височина връх в България- Бански Суходол(2884 м.). Загубили ума и дума се връщаме по подсичаща пътека на Премката, от където слизаме обратно на хижа Вихрен за споделяне на пресни впечатления, почивка, вечеря и нощувка. Преход за деня: 8 часа. Денивелация:+947, -947 метра. Разстояние: 10 километра.

Ден 2
08.00 Ч.

Ден 3

Тръгваме от паркинга на хижа Вихрен в южна посока към Бъндеришките езера. Бъндеришки езера се нарича голяма езерна група в централен северен Пирин, разположена в Бъндеришкия циркус и даваща началото на река Бъндерица. Имат ледников произход и са разположени върху гранитна основа. Общата им площ е 126.7 хектара, а температурата на водата през юли достига 10-12 градуса по Целзий. Покрай тях минават пътеките от хижа Вихрен за хижа Синаница, към заслон Тевно езеро и към хижа Демяница. Езерата са общо 16, като само 5 от тях са именувани: Окото, Муратово, Рибно, Жабешко и Дълго Бъндеришко езеро. Именно те (без Муратово, на което сме се насладили през първия ден) ще бъдат и нашата днешна цел. Разположени сравнително близо едно до друго, дават възможност за изключително приятна разходка до най- отдалеченото от тях- Дългото езеро. След толкова много водни красоти е време и да се насладим на водата освен с очите и с телата си, като това ще направим на някой от множеството минерални басейни в полите на планината, където ще бъде финала на нашето Пиринско приключение. Преход за деня: 3-4 часа Денивелация: 360 метра Разстояние: 7 километра

Ден 3
В ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Препоръчителна екипировка:
1. Туристическа раница-удобна, за еднодневен преход.
2. Туристически обувки-за препоръчване високи,добре обхващащи глезена. Не идвайте с чисто нови обувки-по-добре ги разтъпчете първо в града! Чорапите също е препоръчително да са туристически-омекотяват контактните места, не изпотяват и поддържат температурата.
3. Туристически щеки-силно препоръчително-повишават стабилността на терен и облекчават натоварването в ставите и мускулите на краката до 30%.
4. Яке с качулка по възможност водоустойчиво.
5. Ръкавици.
6. Слънчева шапка-най-добре с периферия.
7. Слънчеви очила с UV защита.
8. Слънцезащитен крем-поне 30-ти фактор.
9. Бутилка за вода-поне 1 литър.
10. Дъждобран.
11. Храна-вафли,енергийни блокчета.
Избягвайте носенето на излишни вещи! В планината всеки грам отгоре се усеща.

Важно

Поради продължителността и характера на преходите в програмата, тя е подходяща за участници с добро ниво на физическа подготовка, без страх от височини. Водачът си запазва правото за промяна в маршрута при извънредни обстоятелства или метереологични условия, с цел запазване сигурността на групата.

запиши се!

Обади се на 0897898995

или попълни формата за запитване тук:

  Желая да се запиша за събитие!

  Съгласявам се с политиката на поверителност на сайта

  ВИЖ ОЩЕ СЪБИТИЯ

  април 2024

  MO
  TU
  WE
  TH
  FR
  SA
  SU
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  11
  12
  13
  14
  15
  16
  17
  18
  19
  20
  21
  22
  23
  24
  25
  26
  27
  28
  29
  30
  1
  2
  3
  4
  5
  Events for 1 април
  No Events
  Events for 2 април
  No Events
  Events for 3 април
  No Events
  Events for 4 април
  No Events
  Events for 5 април
  No Events
  Events for 6 април
  No Events
  Events for 7 април
  No Events
  Events for 8 април
  No Events
  Events for 9 април
  No Events
  Events for 10 април
  No Events
  Events for 11 април
  No Events
  Events for 12 април
  No Events
  Events for 13 април
  No Events
  Events for 14 април
  No Events
  Events for 15 април
  No Events
  Events for 16 април
  No Events
  Events for 17 април
  No Events
  Events for 18 април
  No Events
  Events for 19 април
  No Events
  Events for 20 април
  No Events
  Events for 21 април
  No Events
  Events for 22 април
  No Events
  Events for 23 април
  No Events
  Events for 24 април
  No Events
  Events for 25 април
  No Events
  Events for 26 април
  No Events
  Events for 27 април
  No Events
  Events for 28 април
  No Events
  Events for 29 април
  No Events
  Events for 30 април
  No Events

  The event is finished.

  Date

  сеп. 04 - 06 2021
  Expired!

  Cost

  80 лева за планински водач, за деца до 14 години-60 лева. В цената не са включени две нощувки по 15 лева, храна(на място в хижата), транспорт и планинска застраховка(3-4 лева). При записване се заплаща капаро от 40 лева. Номер на сметката : IBAN:BG28 ESPY 4004 0036 0472 65 BIC:ESPYBGS1 Получател: Марин Найденов; Основание на плащане: Кончето.

  Location

  Национален Парк "Пирин"
  Category