Продължете към съдържанието

Гергьовден в Родопите

06-08 май

Тридневна приказна разходка из прекрасните  южни Родопи, включваща извори, върхове, тайнствени каньони, пещери и легендарното родопско гостоприемство. Ще стигнем до гръцката граница и ще погледнем от високо южната ни съседка, ще се насладим на цялата прелест на Родопите от птичи поглед и ще разгледаме една от най-красивите български пещери. Програмата е подходяща и за деца и начинаещи туристи като основните акценти в нея са: -родопския връх Ком (1569 м.)- едно изключително мистично място -изворите на река Арда с гроба на магарето на Настрадин Ходжа -Ардин връх и връх Юрт -новата панорамна площадка “Върха” (тип “Орлово око”) над село Могилица -приказния каньон Горло на река Арда -историческия архитектурен паметник “Агушевите конаци” -пещерата „Ухловица“
Марин Найденов

Марин Найденов

Лицензиран планински водач
 • marin@ontheroadwithmarin.com
 • +359899990218
ПРОГРАМА ДЕН ПО ДЕН
9.00 ч.

Ден 1

Събираме се в 9.00 в центъра на село Смилян и след кратко запознаване се отправяме към един сравнително непознат Родопски връх- Ком. Преходът е сравнително кратък, сред гора и зеленина, като малко под върха има наблюдателница със страхотен изглед към обширна част от безкрайните Родопи. На връщане ще отскочим до съседното село Могилица, където ще посетим уникалния архитектурен и художествен паметник от средновековието "Агушевите конаци" - най-големият запазен феодален ансамбъл в Родопите, без аналог у нас и на Балканския полуостров. След увлекателната беседа ще отпразнуваме Гергьовден при нашите приятели и любезни домакини, където спазвайки традициите, ще ни приготвят традиционно агне.

Ден 1
08.00 Ч.

Ден 2

След уникалната родопска закуска се отправяме към извора на една от най-големите български реки-Арда. Прелестните зелени широколистни гори, чистият въздух и кристално бистрата вода могат да подмладят всеки. Изворът се намира до голяма поляна с беседки и барбекюта и в началото на обширна букова гора, под един голям бук. Недалеч от него е според легендата е погребано магарето на Настрадин Ходжа. Разходката ни продължава с кратко изкачваме към два върха на самата ни граница с Гърция- Ардин връх и Юрт, белязани и с гранични камъни. Наситили се на гледките към Родината и южната ни съседка, се прибираме към мястото ни за нощувка и се отдаваме на уникалните родопски специалитети.

Ден 2
08.00 ч.

Ден 3

Наспиваме се, хапваме и е време да изкачим наскоро изградената панорамна площадка “Върха”, намираща се над село Могилица и предлагаща уникална панорама към връх Ком и родопското море от върхове и гори. За пореден път ще се убедим, че човек, колкото и да е гениален, няма как да се мери със Създателя... всичко там е толкова съвършено. Завършваме с посещение на пещерата "Ухловица" известна с всевъзможните си пещерни образувания.

Ден 3

Цена:

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Препоръчителна екипировка:
1. Туристическа раница-удобна, удобна за еднодневни преходи.
2. Туристически обувки-за препоръчване високи,добре обхващащи глезена. Не идвайте с чисто нови обувки-по-добре ги разтъпчете първо в града! Чорапите също е препоръчително да са туристически-омекотяват контактните места, не изпотяват и поддържат температурата.
3. Туристически щеки-силно препоръчително-повишават стабилността на терен и облекчават натоварването в ставите и мускулите на краката до 30%.
4. Яке с качулка по възможност водоустойчиво.
5. Ръкавици.
6. Слънчева шапка-най-добре с периферия.
7. Слънчеви очила с UV защита.
8. Слънцезащитен крем-поне 30-ти фактор.
9. Бутилка за вода-поне 1 литър.
10. Дъждобран.
11. Храна-вафли,енергийни блокчета.
Избягвайте носенето на излишни вещи! В планината всеки грам отгоре се усеща.

Важно

Програмата е изключително подходяща за семейна почивка с деца, както и за начинаещи и неопитни туристи. Водачът си запазва правото за промяна в маршрута при извънредни обстоятелства или метереологични условия, с цел запазване сигурността на групата.

запиши се!

  Желая да се запиша за събитие!

  Съгласявам се с политиката на поверителност на сайта

  ВИЖ ОЩЕ СЪБИТИЯ

  юни 2024

  MO
  TU
  WE
  TH
  FR
  SA
  SU
  27
  28
  29
  30
  31
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  11
  12
  13
  14
  15
  16
  17
  18
  19
  20
  21
  22
  23
  24
  25
  26
  27
  28
  29
  30
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  Events for 1 юни
  No Events
  Events for 2 юни
  No Events
  Events for 3 юни
  No Events
  Events for 4 юни
  No Events
  Events for 5 юни
  No Events
  Events for 6 юни
  No Events
  Events for 7 юни
  No Events
  Events for 8 юни
  No Events
  Events for 9 юни
  No Events
  Events for 10 юни
  No Events
  Events for 11 юни
  No Events
  Events for 12 юни
  No Events
  Events for 13 юни
  No Events
  Events for 14 юни
  No Events
  Events for 15 юни
  No Events
  Events for 16 юни
  No Events
  Events for 17 юни
  No Events
  Events for 18 юни
  No Events
  Events for 19 юни
  No Events
  Events for 20 юни
  No Events
  Events for 21 юни
  No Events
  Events for 22 юни
  No Events
  Events for 23 юни
  No Events
  Events for 24 юни
  No Events
  Events for 25 юни
  No Events
  Events for 26 юни
  No Events
  Events for 27 юни
  No Events
  Events for 28 юни
  No Events
  Events for 29 юни
  No Events
  Events for 30 юни
  No Events

  The event is finished.

  Date

  май 06 - 08 2022
  Expired!

  Location

  Южни Родопи
  Category