Продължете към съдържанието

Прелестите на Пирин

  Прелестите на Пирин

  21 - 24 септември 2023

  Място: Пирин планина, България

  Решихме да изпратим лятото в любимия Пирин, който незаслужено пренебрегнахме през тази година. Но пък сега ще наваксаме сериозно…Ще се разходим из красивия му северен дял по познати и красиви…и по не толкова популярни места. Ще изкачим мраморни и гранитни върхове, начело с китната Синаница, от високо ще се наслаждаваме на прелестни планински езера, ще вкусим от уникалните домашни гозби на любима къща за гости и ще се насладим на гостоприемството на чаровния заслон Спано поле…
  Акцентите в програмата:
  -разделящия циркусите на Голямо и Малко Спано поле внушителен връх Спанополски чукар(2576 м.)
  -един от най-обзорните върхове в Пирин, предлагащ панорама към цели четири циркуса, пълни с кристални ледникови езера- Муратов връх(2669 м.)
  -най-високия гранитен връх на главното вододелно било на Пирин- връх Бъндеришки чукар(2732 м.)
  – не по-малко внушителния му комшия- връх Башлийски чукар(2683 м.)
  -една от перлите на Пирин- мраморната красавица Синаница(2516 м.)
  Марин Найденов

  Марин Найденов

  Лицензиран планински водач
  • marin@ontheroadwithmarin.com
  • +359899990218
  ПРОГРАМА ДЕН ПО ДЕН

  Ден 1

  Събираме се вечерта на 20 септември(сряда) в село Горно Драглище(всеки пристига, когато може),където ще отседнем за вечерта и ще се насладим на вкусната местна кухня, ще се опознаем и ще си кажем “Наздраве!” с мисъл за предстоящите вълнуващи дни в Пирин. Ставаме рано и се отправяме с автомобилите към хижа “Вихрен”, откъдето стартира първият преход. Отправяме се срещу течението на река Бъндерица, като в един момент се отклоняваме от нея и се изкачваме до чудно красивото Муратово езеро- сърцето на Пирин. Следва изкачване до Бъндеришка порта, разделяща Муратов връх от рида Дончови караули. Продължаваме именно по скалистия ръб на Караулите, наслаждавайки се на море от Пирински върхове и езера, като от една от най-високите им коти ще се отклоним към нашата цел- връх Спанополски чукар. Следва кратко слизане към кокетния заслон Спано поле, където ще си запалим бойлера на дърва и ще се отдадем на релакс, вкусния ястия и красиви гледки към планината.

  Ден 1

  Ден 2

  Ще бъде посветен на изкачването на могъщите гранитни гиганти Башлийски и Бъндеришки чукар. Закусваме стабилно и се отправяме към мощната снага на Башлийски чукар. Изкачването не е дълго, но е стръмничко. Ще се порадваме на панорами във всички посоки, които няма как да се опишат с думи и по тясна пътечка сред клекове ще прекосим билото, водещо към най-високия гранитен връх на главното било на Пирин- Бъндеришки чукар. Бъндеришки чукар е невероятно панорамен връх, предоставящ гледка към най-високите части на Пирин(ще направим разбор кои са те…), начело с първенците на планината Вихрен и Кутело. Налюбували се на пейзажи, сякаш от друг свят, слизаме обратно към заслон “Спано поле”…

  Ден 2

  Ден 3

  През този ден ще изкачим бялата, мраморна красавица Синаница. По-голямата част от прехода е по красива пътечка на път към Синанишка порта. Пътьом ще прекосим красивата Спанополска река, където може да си спретнем импровизиран плаж. Финалната част(и същинско изкачване на върха) преминава по панорамното Синанишко било със смайващите отвесни стени, спускащи се към изумрудено-синьото Синанишко езеро с кацналата на брега му хижа…завиждам на който ще види за първи път тези гледки.

  Ден 3

  Ден 4

  Със съжаление ще трябва да напуснем “гъбките” на гостоприемния заслон “Спано поле” и да се отправим обратно към хижа “Вихрен”, но за десерт ще се насладим на гледките от острия, пирамидален Муратов връх-истинска феерия от езера и върхове. Ще разберем историята на Мурат бей, Синаница и Георгийца и през Муратово езеро ще слезем обратно до автомобилите си. За финал можем да се отпуснем в някои от околните минерални басейни.

  Ден 4
  Цена

  Цена: 160 лева.

  В цената не са включени:

  – 3 нощувки в заслон “Спано поле” (по 25 лева на вечер)
  -1 нощувка в къща за гости с домашно приготвени ястия за вечеря и закуска- 75 лева.
  -храна(по местата за спане ще има такава)
  -транспортни разходи(възможност за споделено пътуване)
  -туристическа застраховка(около 10 лева).

  Предварително се заплаща капаро в размер на 100 лева. Номер на сметката : IBAN:BG28 ESPY 4004 0036 0472 65 BIC:ESPYBGS1 Получател: Марин Найденов; Основание на плащане: Пирин

  В ЗАКЛЮЧЕНИЕ

  Препоръчителна екипировка:

  1.Туристическа раница- за еднодневни преходи, удобна, с големина 30-40 литра.
   
  2.Туристически обувки-за препоръчване високи, добре обхващащи глезена. Не идвайте с чисто нови обувки-по-добре ги разтъпчете първо в града! Чорапите също е препоръчително да са туристически-омекотяват контактните места, не изпотяват и поддържат температурата.
   
  3.Туристически щеки-силно препоръчително-повишават стабилността на терен и облекчават натоварването в ставите и мускулите на краката до 30%.
   
  4.Яке с качулка по възможност водоустйчиво.
   
  5.Ръкавици.
   
  6.Слънчева шапка- най-добре с периферия.
   
  7.Слънчеви очила с UV защита.
   
  8.Слънцезащитен крем- поне 30-ти фактор.
   
  9.Бутилка за вода- поне 1 литър.
   
  10.Дъждобран.
   
  11.Храна- енергийни блокчета, сандвичи.
   
  Избягвайте носенето на излишни вещи! В планината всеки грам отгоре се усеща.
   

  Важно

  Програмата е подходяща за участници с най-малко средно ниво на физическа подготовка, без страх от височини. Водачът си запазва правото за промяна в маршрута при извънредни обстоятелства или метереологични условия, с цел запазване сигурността на групата.

  запиши се!

   Желая да се запиша за събитие!

   Съгласявам се с политиката на поверителност на сайта

   ВИЖ ОЩЕ СЪБИТИЯ