Продължете към съдържанието

Родопските потайности

Четиридневна приказна разходка из прекрасните и слабо посещавани южни Родопи, включваща извори, върхове, водопади, тайнствени каньони, пещери и легендарното родопско гостоприемство. Ще стигнем до гръцката граница и ще погледнем от високо южната ни съседка, ще се насладим на цялата прелест на ревниво скритите Киселчовски водопади и ще се гмурнем в някои от най-красивите български пещери.

Марин Найденов

Марин Найденов

Лицензиран планински водач
 • marin@ontheroadwithmarin.com
 • +359899990218
ПРОГРАМА ДЕН ПО ДЕН
9.00 ч.

Ден 1

Събираме се в 9.00 в центъра на село Смилян,следва кратко запознаване и се отправяме към първата голяма атракция-каньона по река Арда-Горло.За пореден път ще се убедим,че човек,колкото и да е гениален,няма как да се мери със Създателя...всичко там е толкова съвършено.След силния старт следва не по-малко силно продължение-средновековната крепост Калето,изградена над едноименната проходна пещера,откъдето ще се насладим на приказни гледки към сгушеното между Родопските хълмове село Кошница. Запечатали уникалните Родопски пейзажи в съзнанието си се качваме по колите и се отправяме към ревниво скритите в гората Киселчовски водопади,удобно настанени в каньон по течението на Киселчовска река.Последно десет ще бъде за феновете на красивите и диви пещери с посещението на неблагоустроената,но изключително дива и автентична пещера Надарска,където любезните домакини ще ни предоставят необходимото специализирано оборудване,за да се насладим на пещерните красоти.Връщаме се при транспорта и потегляме към мястото ни за нощувка,от което мисля всички ще ахнат,но нека да остане в тайна...

Ден 1
08.00 Ч.

Ден 2

След уникалната родопска закуска се отправяме към извора на една от най-големите български реки-Арда.Прелестните прошарени широколистни гори,чистият въздух и кристално бистрата вода могат да подмладят всеки.Изворът се намира до голяма поляна с беседки и барбекюта и в началото на обширна букова гора,под един голям бук.Недалеч от него е според легендата е погребано магарето на Настрадин Ходжа.Разходката ни продължава с кратко изкачваме към два върха на самата ни граница с Гърция-Ардин връх и Юрт,белязани и с гранични камъни. Наситили се на гледките към Родината и южната ни съседка,се прибираме към мястото ни за нощувка и се отдаваме на уникалните родопски специалитети.

Ден 2
08.00 ч.

Ден 3

Наспиваме се,хапваме и е време да изкачим още един сравнително непознат Родопски връх-Ком(да не се бърка със съименика му в Стара планина). Преходът е сравнително кратък,сред гора и зеленина,като малко под върха има наблюдателница със страхотен изглед към обширна част от безкрайните Родопи. Наситили се на магичните Родопски пейзажи слизаме обратно,за да отскочим до съседното село Могилица,където ще посетим уникалния архитектурен и художествен паметник от средновековието-Агушевите конаци. Това е най-големият запазен феодален ансамбъл в Родопите и е без аналог у нас и на Балканския полуостров. След увлекателната беседа можем да отдъхнем и да се насладим малко на свободното време и Родопските специалитети в мястото ни за нощувка сред Родопската гора.

Ден 3
08.00 ч.

Ден 4

Този ден ще бъде посветен да две от най-атрактивните Родопски пещери-Ухловица и Голубовица.Стартираме от разклона за Ухловица и след кратко изкачване ще се озовем в магичния свят на пещерното царство-всевъзможни пещерни образувания,изваяни сякаш от невидима ръка в дълбините на една от най-красивите български пещери.Насладили се на царството на тъмнината,поемаме по горска пътечка,за да хвърлим едно око на Родопите от високо от връх Черкова.След това пътят ни ще премине покрай Агушевите конаци в село Черешово,които за съжаление са разрушени,за разлика от съимениците им в Могилица.Големият финал на цялото четиридневно приключение ще бъде посещението на намиращата се в изключително красивата местност Гарга дере необлагородена пещера Голубовица,където благодарение на специализирана екипировка първо ще нагазим,а после ще се спуснем с лодка по пещерната река в нея.Ще видим и пещерно езеро и пещерно джакузи...На финала по 140-метров алпийски тролей ще прелетим над река Есенска,за да се върнем препълнени с адреналин на изходния пункт Гарга дере,с което колкото и да не ни се ще нашата програма ще приключи и ще си пожелаем:”До нови срещи!” Тъй-като посещението на пещера Голубовица в този сезон е свързано и с благоприятни метериологични условия(не трябва да е валяло много дъжд,за да не се вдигне много нивото на водата в пещерата),то при невъзможност да се осъществи, ще бъде заместено с посещение на виа-ферата “Невястата”,последвано също от спускане по 100-метров алпийски тролей със страхотни гледки и панорами.

Ден 4
В ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Препоръчителна екипировка:
1. Туристическа раница-удобна,с големина от 40 до 60 литра.
2. Туристически обувки-за препоръчване високи,добре обхващащи глезена. Не идвайте с чисто нови обувки-по-добре ги разтъпчете първо в града! Чорапите също е препоръчително да са туристически-омекотяват контактните места, не изпотяват и поддържат температурата.
3. Туристически щеки-силно препоръчително-повишават стабилността на терен и облекчават натоварването в ставите и мускулите на краката до 30%.
4. Яке с качулка по възможност водоустойчиво.
5. Ръкавици.
6. Слънчева шапка-най-добре с периферия.
7. Слънчеви очила с UV защита.
8. Слънцезащитен крем-поне 30-ти фактор.
9. Бутилка за вода-поне 1 литър.
10. Дъждобран.
11. Джапанки,бански и кърпа.
12. Храна-вафли,енергийни блокчета.
Избягвайте носенето на излишни вещи! В планината всеки грам отгоре се усеща.

Важно

Програмата е изключително подходяща за семейна почивка с деца,както и за начинаещи и неопитни туристи. Водачът си запазва правото за промяна в маршрута при извънредни обстоятелства или метереологични условия, с цел запазване сигурността на групата.

запиши се!

  Желая да се запиша за събитие!

  Съгласявам се с политиката на поверителност на сайта

  ВИЖ ОЩЕ СЪБИТИЯ
  MO
  TU
  WE
  TH
  FR
  SA
  SU
  29
  30
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  11
  12
  13
  14
  15
  16
  17
  18
  19
  20
  21
  22
  23
  24
  25
  26
  27
  28
  29
  30
  31
  1
  2
  Events for 1 май
  No Events
  Events for 2 май
  No Events
  Events for 3 май
  No Events
  Events for 4 май
  No Events
  Events for 5 май
  No Events
  Events for 6 май
  No Events
  Events for 7 май
  No Events
  Events for 8 май
  No Events
  Events for 9 май
  No Events
  Events for 10 май
  No Events
  Events for 11 май
  No Events
  Events for 12 май
  No Events
  Events for 13 май
  No Events
  Events for 14 май
  No Events
  Events for 15 май
  No Events
  Events for 16 май
  No Events
  Events for 17 май
  No Events
  Events for 18 май
  No Events
  Events for 19 май
  No Events
  Events for 20 май
  No Events
  Events for 21 май
  No Events
  Events for 22 май
  No Events
  Events for 23 май
  No Events
  Events for 24 май
  No Events
  Events for 25 май
  No Events
  Events for 26 май
  No Events
  Events for 27 май
  No Events
  Events for 28 май
  No Events
  Events for 29 май
  No Events
  Events for 30 май
  No Events
  Events for 31 май
  No Events

  The event is finished.

  Date

  сеп. 19 - 22 2020
  Expired!

  Cost

  100 лева. В цената не са включени: -3 нощувки по около 20 лева. -храна- може да си носите, може и да си поръчвате в мястото за нощувка. Обядите ще са в планината. -транспортни разходи (възможност за споделено пътуване). -планинска застраховка- 4 лева.

  Location

  Южни Родопи
  Category