Продължете към съдържанието

Гергьовден по родопски

Четиридневна приказна разходка из прекрасните и слабо посещавани южни Родопи, включваща извори, върхове, тайнствени каньони, пещери и легендарното родопско гостоприемство. Ще стигнем до гръцката граница и ще погледнем от високо южната ни съседка, ще се насладим на цялата прелест на Родопите от птичи поглед и ще се гмурнем в някои от най-красивите български пещери. Програмата е подходяща и за деца и начинаещи туристи като основните акценти в нея са:

-родопския връх Ком (1569 м.)- едно изключително мистично място

-изворите на река Арда с гроба на магарето на Настрадин Ходжа

-Ардин връх и връх Юрт

-новата панорамна площадка “Върха” (тип “Орлово око”) над село Могилица

-приказния каньон Горло на река Арда

-древната крепост Калето, заедно с проходната пещера Калето

-подземната красота на пещерата Ухловица

-историческия архитектурен паметник “Агушевите конаци”

-водната пещера Голубовица

Марин Найденов

Марин Найденов

Лицензиран планински водач
 • marin@ontheroadwithmarin.com
 • +359899990218
ПРОГРАМА ДЕН ПО ДЕН
9.00 ч.

Ден 1

Събираме се в 9.00 в центъра на село Смилян и след кратко запознаване се отправяме към един сравнително непознат Родопски връх- Ком (да не се бърка със съименика му в Стара планина). Преходът е сравнително кратък, сред гора и зеленина, като малко под върха има наблюдателница със страхотен изглед към обширна част от безкрайните Родопи. Наситили се на магичните Родопски пейзажи слизаме обратно, за да отскочим до съседното село Могилица, където ще посетим уникалния архитектурен и художествен паметник от средновековието- Агушевите конаци. Това е най-големият запазен феодален ансамбъл в Родопите и е без аналог у нас и на Балканския полуостров. След увлекателната беседа можем да отдъхнем и да отпразнуваме Гергьовден при нашите приятели от къща за гости "Каменови", където спазвайки традициите, ще ни приготвят агне на пещ.

Ден 1
08.00 Ч.

Ден 2

След уникалната родопска закуска се отправяме към извора на една от най-големите български реки-Арда.Прелестните прошарени широколистни гори,чистият въздух и кристално бистрата вода могат да подмладят всеки. Изворът се намира до голяма поляна с беседки и барбекюта и в началото на обширна букова гора, под един голям бук. Недалеч от него е според легендата е погребано магарето на Настрадин Ходжа.Разходката ни продължава с кратко изкачваме към два върха на самата ни граница с Гърция-Ардин връх и Юрт,белязани и с гранични камъни. Наситили се на гледките към Родината и южната ни съседка, се прибираме към мястото ни за нощувка и се отдаваме на уникалните родопски специалитети.

Ден 2
08.00 ч.

Ден 3

Наспиваме се, хапваме и е време да изкачим наскоро изградената панорамна площадка “Върха”, намираща се над село Могилица и предлагаща уникална панорама към връх Ком и родопското море от върхове и гори. За пореден път ще се убедим, че човек, колкото и да е гениален, няма как да се мери със Създателя... всичко там е толкова съвършено. Завършваме с вкусна вечеря при нащите домакини.

Ден 3
08.00 ч.

Ден 4

Този ден ще бъде посветен да две от най-атрактивните Родопски пещери- Ухловица и Голубовица. Стартираме от разклона за Ухловица и след кратко изкачване ще се озовем в магичния свят на пещерното царство- всевъзможни пещерни образувания, изваяни сякаш от невидима ръка в дълбините на една от най-красивите български пещери. Следва посещението на намиращата се в изключително красивата местност Гарга дере необлагородена пещера Голубовица, където благодарение на специализирана екипировка първо ще нагазим, а после ще се спуснем с лодка по пещерната река в нея. Ще видим и пещерно езеро и пещерно джакузи... На финала по 140-метров алпийски тролей ще прелетим над река Есенска, за да се върнем препълнени с адреналин на изходния пункт. Тъй-като посещението на пещера Голубовица в този сезон е свързано и с благоприятни метериологични условия(не трябва да е валяло много дъжд,за да не се вдигне много нивото на водата в пещерата), то при невъзможност да се осъществи, ще бъде заместено с посещение на средновековната крепост Калето, изградена над едноименната проходна пещера, откъдето ще се насладим на прекрасни гледки към сгушеното между Родопските хълмове село Кошница. За финал ще разгледаме уникалния каньон "Горло" скрит от погледите на туристите. Следва да си кажем довиждане и да се надяваме пак да имаме възможността да се върнем на тези прекрасни места!

Ден 4
В ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Препоръчителна екипировка:
1. Туристическа раница-удобна, удобна за еднодневни преходи.
2. Туристически обувки-за препоръчване високи,добре обхващащи глезена. Не идвайте с чисто нови обувки-по-добре ги разтъпчете първо в града! Чорапите също е препоръчително да са туристически-омекотяват контактните места, не изпотяват и поддържат температурата.
3. Туристически щеки-силно препоръчително-повишават стабилността на терен и облекчават натоварването в ставите и мускулите на краката до 30%.
4. Яке с качулка по възможност водоустойчиво.
5. Ръкавици.
6. Слънчева шапка-най-добре с периферия.
7. Слънчеви очила с UV защита.
8. Слънцезащитен крем-поне 30-ти фактор.
9. Бутилка за вода-поне 1 литър.
10. Дъждобран.
11. Джапанки,бански и кърпа.
12. Храна-вафли,енергийни блокчета.
Избягвайте носенето на излишни вещи! В планината всеки грам отгоре се усеща.

Важно

Програмата е изключително подходяща за семейна почивка с деца,както и за начинаещи и неопитни туристи. Водачът си запазва правото за промяна в маршрута при извънредни обстоятелства или метереологични условия, с цел запазване сигурността на групата.

запиши се!

  Желая да се запиша за събитие!

  Съгласявам се с политиката на поверителност на сайта

  ВИЖ ОЩЕ СЪБИТИЯ
  MO
  TU
  WE
  TH
  FR
  SA
  SU
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  11
  12
  13
  14
  15
  16
  17
  18
  19
  20
  21
  22
  23
  24
  25
  26
  27
  28
  29
  30
  31
  1
  2
  3
  4
  Events for 1 юли
  No Events
  Events for 2 юли
  No Events
  Events for 3 юли
  No Events
  Events for 4 юли
  No Events
  Events for 5 юли
  No Events
  Events for 6 юли
  No Events
  Events for 7 юли
  No Events
  Events for 8 юли
  No Events
  Events for 9 юли
  No Events
  Events for 10 юли
  No Events
  Events for 11 юли
  No Events
  Events for 12 юли
  No Events
  Events for 13 юли
  No Events
  Events for 14 юли
  No Events
  Events for 15 юли
  No Events
  Events for 16 юли
  No Events
  Events for 17 юли
  No Events
  Events for 18 юли
  No Events
  Events for 19 юли
  No Events
  Events for 20 юли
  No Events
  Events for 21 юли
  No Events
  Events for 22 юли
  No Events
  Events for 23 юли
  No Events
  Events for 24 юли
  No Events
  Events for 25 юли
  No Events
  Events for 26 юли
  No Events
  Events for 27 юли
  No Events
  Events for 28 юли
  No Events
  Events for 29 юли
  No Events
  Events for 30 юли
  No Events
  Events for 31 юли
  No Events

  The event is finished.

  Date

  май 06 - 09 2021
  Expired!

  Cost

  Цена: 100 лева за планински водач, за деца до 14 години- 80 лева. В цената не са включени: -3 нощувки по около 15 лева. -храна- може да си носите, може и да си поръчвате в мястото за нощувка (предлага вкусна Родопска кухня). Обядите ще са в планината. -транспортни разходи (възможност за споделено пътуване). -вход за двете пещери и за Агушевите конаци. -планинска застраховка- 4 лева.Предварително се заплаща капаро в размер на 50 лева. Номер на сметката : IBAN:BG28 ESPY 4004 0036 0472 65 BIC:ESPYBGS1 Получател: Марин Найденов; Основание на плащане: Гергьовден

  Location

  Южни Родопи
  Category