Продължете към съдържанието

Същинска Средна гора

  Три вълнуващи дни в Същинска Средна гора

  02-04 март 2024

  Място: Същинска Средна гора

  🏔️Средна гора е незаслужено подценявана от мнозина планина, която въпреки, че не се извисява така внушително като съседката си Стара планина, крие в себе си много красота, традиции и история, които само познаващите я могат да оценят. Тази програма включва най-високите части от планината в нейния най-висок дял- Същинска Средна гора. Ще изкачим най-високите и върхове- Голям и Малък Богдан, Шилигарка, Алексица, Фенера, Кози грамади, ще посетим древни тракийски гробници, резиденции и олтари, ще погледнем от високо Карловското поле и Балкана и ще гостуваме в тукашните гостоприемни хижи…а и на какво по-подходящо място може човек да се подготви да посрещне националния празник Трети март от бунтовна Копривщица- един от градовете с най- уникални дух, история и архитектура..

  Марин Найденов

  Марин Найденов

  Лицензиран планински водач
  • marin@ontheroadwithmarin.com
  • +359899990218
  ПРОГРАМА ДЕН ПО ДЕН

  Ден 1

  Събираме се в центъра на Копривщица в 10.00. Ще направим разходка до родната къща на една от най-светлите личности в нашата история- Георги Бенковски. След това, заредени с бойния му дух, се отправяме към първенеца на Средна гора- връх Голям Богдан(1604 метра). Изкачването е приятно, гарнирано с красиви гледки към Централен Балкан, като върхът попада в границите на резерват Богдан, добил статута си на защитена територия, заради уникалните си букови гори със средна възраст от 150 години. След Голям Богдан продължаваме към втория по височина връх в планината и същевременно може би най- панорамния- връх Шилигарка(1577 метра) с уникални гледки при ясно време към снежното Старопланинско било, съседа Богдан, Родопите, Рила… От там слизаме за вечеря и нощувка в уютната хижа Средногорец.

  Ден 1

  Ден 2

  Закусваме стабилно и се отправяме към издигащия се над хижата обзорен връх Малък Богдан(1532 метра). За разлика от по-високия си съименник, който е обвит в гъста букова гора и не предлага панорами, от него ще можем да зареем погледи към бялата, мощна снага на Централен Балкан, след което ще се отправим към броеницата от върхове в най- високата част на планината- Чивира, Алексица, Фенера, хвърляйки око ту към Балкана, ту към низината...Вечерта ще прекараме в гостоприемната хижа Фенера с нейните удивителни пейзажи към Централен Балкан, а който желае може да стане и свидетел на разкошен изгрев от там...

  Ден 2

  Ден 3

  Това е денят, в който ще се сблъскаме със свидетелствата за древната история на живота по тези земи и поне малко ще се почувстваме като Индиана Джоунс. Ще започнем с изкачването на връх Кози Грамади, който крие около себе си един наистина величествен архитектурен комплекс от Античността, наричан още находчиво „Тракийският Мачу Пикчу“. Това е била тайна укрепена резиденция на тракийските царе от племето одриси, обхващаща около 10 дка и открита чак през 2005 година. Самият връх е обгърнат от гъста гора, но южната му част е доста стръмна и позволява на наблюдателите да обхванат с поглед стотици квадратни километри. След това ще се спуснем към Старосел(по пътя ще отскочим и до малко познатото Тракийско скално светилище Сборови грамади), за да посетим друг уникален паметник на тракийското наследство- гробницата под Четиньова могила, най-голямото подобно съоръжение в Тракия и региона. Построена е през 4-ти век пр.н.е. и е част заедно с други гробници в околността от голям могилен некропол по южните склонове на Същинска Средна гора. Ако са ни останали сили ще разгледаме и близката тракийска могила “Хоризонт”. Тук някъде ще бъде краят на нашето приключение и ще трябва да напуснем тракийските владения и да отнесем частица от магията на Средна гора по домовете си.

  Ден 3
  Цена

  Цена: 150 лева, за деца до 14 години- 100 лева.

  В цената не са включени:

  – 2 нощувки в хижи на стойност 25 лева на вечер
  – транспортни разходи(възможност за споделено пътуване).
  – вход за музея в Копривщица и гробницата в Старосел.
  -туристическа застраховка(около 5 лева).
  -трансфер от Старосел до Копривщица в началото на събитието.

  Предварително се заплаща капаро в размер на 50 лева. Номер на сметката : IBAN:BG28 ESPY 4004 0036 0472 65 BIC:ESPYBGS1 Получател: Марин Найденов; Основание на плащане: Същинска Средна гора

  В ЗАКЛЮЧЕНИЕ

  Препоръчителна екипировка:

  1.Туристическа раница- удобна за целия преход.
  2.Туристически обувки-за препоръчване високи, добре обхващащи глезена. Не идвайте с чисто нови обувки-по-добре ги разтъпчете първо в града! Чорапите също е препоръчително да са туристически-омекотяват контактните места, не изпотяват и поддържат температурата.
  3.Туристически щеки-силно препоръчително-повишават стабилността на терен и облекчават натоварването в ставите и мускулите на краката до 30%.
  4.Яке с качулка по възможност водоустйчиво.
  5.Ръкавици.
  6.Слънчева шапка- най-добре с периферия.
  7.Слънчеви очила с UV защита.
  8.Слънцезащитен крем- поне 30-ти фактор.
  9.Бутилка за вода- поне 1 литър.
  10.Дъждобран.
  11.Храна- енергийни блокчета, сандвичи.
  Избягвайте носенето на излишни вещи! В планината всеки грам отгоре се усеща.
   
  За обяд е желателно да си носите приготвена храна от къщи.

  Важно

  Програмата е подходяща за участници с най-малко средно ниво на физическа подготовка, без страх от височини. Водачът си запазва правото за промяна в маршрута при извънредни обстоятелства или метереологични условия, с цел запазване сигурността на групата.

  запиши се!

   Желая да се запиша за събитие!

   Съгласявам се с политиката на поверителност на сайта

   ВИЖ ОЩЕ СЪБИТИЯ