Продължете към съдържанието

Първа пролет в Родопите

  Първа пролет в Родопите

  23-24 март 2024

  Място: Западни Родопи

   Каним ви да посрещнем началото на пролетта по пътеките на два живописни, съседни дялове на Западните Родопи- красивата и мощна Чернатица и доста по- неизвестната и загадъчна Радюва планина. Ще се насладите на какво ли не- гъсти гори, буйни реки, главозамайващи пропасти, обзорни върхове, малко известна антична крепост, проникване в необлагородена, красива пещера с тъжна история, множество прекрасни, пролетни водопади и естествено- неподправеното Родопско гостоприемство…

  👁️Акцентите в програмата
  👉 Тракийската и Средновековна крепост Зареница, разположена панорамно на едноименния връх.
  👉 Малкоизвестният водопад Кьоравото дере.
  👉 Други красиви, Родопски водопади- Дуплево, Скакалото, Костен камък, както и още един чаровен, безименен водопад.
  👉 Историческата, необлагородена Челевешка пещера, чиито красиви пещерни образувания ще разгледаме, благодарение на челниците си.

  Марин Найденов

  Марин Найденов

  Лицензиран планински водач
  • marin@ontheroadwithmarin.com
  • +359899990218
  ПРОГРАМА ДЕН ПО ДЕН

  Ден 1

  Събираме се в 10.00 часа в село Нареченски бани и след кратко запознанство се отправяме към малко- известния, но за сметка на това красив и пълноводен през пролетта водопад Кьоравото дере. След това ще трябва да се потрудим, за да достигнем през поляни и гори до Тракийската и Средновековна крепост Зареница, кацнала на едноименния връх и заобиколена от главозамайващи 250- метрови пропасти, губещи се в бездните, водещи до коритото на река Люти дол. Ще разберем откъде са получили имената си крепостта и реката, ще се насладим на Родопските панорами наоколо и ще се отправим за вечеря и нощувка в гостоприемна къща за гости…

  Ден 1

  Ден 2

  Вторият ден ще започне с тонизираща закуска и красиви гледки, за да ни подготви за серията от пролетни, Родопски водопади, на които ще се насладим в пълноводния им период. След като обходим Дуплево, Скакалото, един от най- красивите Родопски водопади- Костен камък, сякаш няма какво вече да ни изненада… докато не стигнем до входа на Челевешката пещера- рядка комбинация от мистерия, история и природа. След като се насладим и на красивите пещерни образувания, колонията от прилепи и усетим какво значи пълен мрак, ще излезем отново на белия свят и ще отскочим до разкошен, безименен, сезонен водопад, както и до обзорен връх, който същевременно е и изключително енергийно място, след което с нежелание ще се отправим към автомобилите си…познато усещане при всяко разделяне с планината.

  Ден 2
  Цена

  Цена: 110 лева, за деца- 80 лева.

  В цената не са включени:

  – нощувка в къща за гости на стойност 25 лева.
  – транспортни разходи(възможност за споделено пътуване).
  -храна(в къщата за гости ще ни приготвят такава)
  -туристическа застраховка(около 5 лева).

  Предварително се заплаща капаро в размер на 50 лева. Номер на сметката : IBAN:BG28 ESPY 4004 0036 0472 65 BIC:ESPYBGS1 Получател: Марин Найденов; Основание на плащане: Родопите

  В ЗАКЛЮЧЕНИЕ

  Препоръчителна екипировка:

  1.Туристическа раница- удобна за целия преход.
  2.Туристически обувки-за препоръчване високи, добре обхващащи глезена. Не идвайте с чисто нови обувки-по-добре ги разтъпчете първо в града! Чорапите също е препоръчително да са туристически-омекотяват контактните места, не изпотяват и поддържат температурата.
  3.Туристически щеки-силно препоръчително-повишават стабилността на терен и облекчават натоварването в ставите и мускулите на краката до 30%.
  4.Яке с качулка по възможност водоустйчиво.
  5.Ръкавици.
  6.Слънчева шапка- най-добре с периферия.
  7.Слънчеви очила с UV защита.
  8.Слънцезащитен крем- поне 30-ти фактор.
  9.Бутилка за вода- поне 1 литър.
  10.Дъждобран.
  11.Храна- енергийни блокчета, сандвичи.
  Избягвайте носенето на излишни вещи! В планината всеки грам отгоре се усеща.
   
  За обяд е желателно да си носите приготвена храна от къщи.

  Важно

  Програмата е подходяща за участници с най-малко средно ниво на физическа подготовка, без страх от височини. Водачът си запазва правото за промяна в маршрута при извънредни обстоятелства или метереологични условия, с цел запазване сигурността на групата.

  запиши се!

   Желая да се запиша за събитие!

   Съгласявам се с политиката на поверителност на сайта

   ВИЖ ОЩЕ СЪБИТИЯ