Продължете към съдържанието

В обятията на Пирин

  В обятията на Пирин

  04 - 10 август 2024

  Място: Пирин планина, България

  🗻За седем дни ще обиколим най-живописния дял на Северен Пирин сред кристални езера, мраморни и гранитни върхове. Ще изкачим най-високия връх в планината и втори по височина в България-Вихрен, най-високия гранитен връх в Пирин- Голям Полежан, най-южния връх, висок над 2800 метра- Каменица, гранитните красавци Джангал, Малка Тодорка и Джано, магнетичното Типицко било с Малкото конче. Ще видим най-високо разположеното езеро в България- Горното полежанско, както и цяла армия от уникално красиви езера с ледников произход- Кременски, Газейски, Василашки, Самодивски, Бъндеришки, Валявишки… изумителните Попово и Тевно езеро, долините на най-красивите Пирински реки – Бъндерица и Демяница…
  Марин Найденов

  Марин Найденов

  Лицензиран планински водач
  • marin@ontheroadwithmarin.com
  • +359899990218
  ПРОГРАМА ДЕН ПО ДЕН

  Ден 1

  Събираме се в 08.00 часа на паркинга пред хижа Вихрен и след кратко запознанство и резюме на предстоящото приключение се отправяме към красавицата Малка Тодорка. По пътя ще измием очи в бистрите води на езерата Окото, Рибно и Жабешко, откъдето ще започнем по-стръмно изкачване към портата между върховете Василашки чукар и трите Тодорки. От нея бързо ще изкачим панорамната Малка Тодорка. Гледките от там са зашеметяващи- Вихрен, Кутело, Муратов, Бъндеришки езера, Тодорини очи, Стражите, Каймакчал... Остава да се разходим през магнетичните езера на Василашкия циркус до сгушената в гората уютна хижа Демяница, където ще бъде нашата първа нощувка. Преход за деня: 6 часа; Денивелация: +823,-903 метра; Разстояние: 13 км.

  Ден 1

  Ден 2

  Закусваме стабилно и се отправяме на запад, прекосявайки Демянишка река, по стръмното поречие на река Газейска. Набирайки височина ще ни се открият прекрасни пейзажи назад към Вихрен, Кутело, Тодорка и други Пирински красавци...Пътят ни върви на запад почти до внушителната скална верига Стражите(Ушиците), след което завива в южна посока, за да премине през магнетичния Газейски циркус. Ще направим панорамна почивка на брега на Горно Газейско езеро (Дамата с кока), над което се извисяват някои от най-личните Пирински гранитни гиганти- Голям и Малък Полежан, Газей, Стражите...Събрали сили се отправяме към най-високия измежду тях- Голям Полежан(2851 метра) - най-високия гранитен връх в Пирин. Ще се порадваме от високо на цялата красота на Пирин, ще се наобядваме и започваме най-после слизане към изумително красивото Безбожко езеро с кацналата до него едноименна хижа, където ще се отдадем на заслужен отдих. Преход за деня: 7-8 часа; Денивелация: +952,-613 метра; Разстояние: 10 км.

  Ден 2

  Ден 3

  Ще бъде посветен на изключително панорамния и надвиснал над много езера връх Джано. Пътят ни ще премине покрай красивите Рибни езера и ще достигне до най-голямото езеро в Пирин и второ по големина в българските планини- Попово езеро. Ще се полюбуваме на невероятната му красота и на оглеждащия се във водите му връх Сиврия и ни чака недълго изкачване до красавеца Джано, откъдето ще ни се открие емблематичния за Пирин пейзаж към Кременските езера- истинска наслада за очите. Прибираме се в хижата навреме за релакс, отдих и вечеря. Преход за деня: 6 часа; Денивелация: ±443 метра; Разстояние: 12 км.

  Ден 3

  Ден 4

  След като се разсъним със закуска и кафенце се отправяме по десния бряг на Безбожкото езеро по пътеката, водеща към най-голямото пиринско езеро- Попово езеро. Връх Безбог ни остава високо горе в дясно, а ние след стръмно изкачване към Безбожки превал ще продължим по пътеката, оставяйки зад нас неповторимия пейзаж на кацналата на брега на езерото хижа. Около два часа след тръгването ще се отклоним по пътеката за Дженгалска порта и през приказните Валявишки езера ще се озовем в подножието на внушителния Дженгал. Изкачването е доста стръмничко и ще ни възнагради с невероятната панорама на един от най-обзорните върхове в Пирин- истинско море от циркуси, езера и върхове на 360 градуса. Тук си заслужава да направим един панорамен галаобяд с много снимки, след което за около час ще се спуснем до мястото ни за нощувка- магнетичното Тевно езеро с кацналия на брега му задушевен заслон- най-високото място за нощуване в Пирин (като изключим заслона Кончето). Преход за деня: 5-6 часа; Денивелация: +490,-217 метра; Разстояние: 9 км.

  Ден 4

  Ден 5

  Денят ни ще посветен изцяло на най-южния пирински гигант, висок над 2800 метра-Каменица. Това е и деня, в който ако някой се почувства изморен или просто предпочита да си почине, може да остане в заслона или пък да направи лека разходка в околностите му. Ние се отправяме към върха, като ако имаме късмет с времето гледките ще са уникални и ще напълним очите за много време напред с върхове и езера, сред които се набива на очи величествения великан Яловарника. Качването и слизането ще ни бъдат през Беговишка порта и после през един от най-обширните и величествени циркуси на Пирин-Белемето, чието най-голямо и най-високо езеро е Тевното. Преход за деня: 5 часа; Денивелация: ±310 метра; Разстояние: 6 км

  Ден 5

  Ден 6

  това е може би най-панорамния ни маршрут, голяма част от който обхваща дългото и красиво Типицко било с всички върхове и езера, които се виждат от него. След закуска тръгваме от Тевно езеро в западна посока по сравнително равна пътека към Мозговишка порта. От там ще хвърлим по едно око вляво на Превалските и вдясно на Валявишките езера и продължаваме по лявото разклонение към Типицкото било, а там се зареждат Превалски чукар, Малък и Голям Типиц, Опрено,Възела-връх след връх, нанизани като мъниста на броеница. Като цяло пътеката върви приятно, без сериозни изкачвания и слизания, като изключим един стеснен пасаж, наречен "Малкото конче", а гледките са спиращи дъха, като може да се запитаме дали случайно не участваме във "Властелина на пръстените"? Ще достигнем до Башлийска порта, намираща се под най-високия гранитен връх на главното вододелно било на Пирин-Бъндеришки чукар, откъдето ще се спуснем отново в Бъндеришкия циркус, за да стигнем до гостоприемната хижа Вихрен. Преход за деня: 6-7 часа; Денивелация: +465,-1015 метра; Разстояние: 11 км.

  Ден 6

  Ден 7

  Посветен изцяло на класиката на планинарството в България- мраморния красавец и първенец на Пирин- Вихрен. Изкачването ще се осъществи по класическия маршрут през Големия казан, Премката и страховитата му северна стена. Ще погледнем отгоре към близнака му- Кутело, към прочутото мраморно било- Кончето, към Синаница, към Муратов връх, към Тодорка...Слизането ще се осъществи от юг през местността Кабата, откъдето ще се спуснем обратно към хижа Вихрен, където ще се сбогуваме и ще се разотидем с мисълта: "Кога пак ще се върна тук?". Преход за деня: 6-7 часа; Денивелация: ±942 метра; Разстояние: 6 км.

  Ден 7
  Цена

  Цена: 350 лева.

  В цената не са включени:

  -6 нощувки в хижи и заслон в общи спални помещения с цени от 25 до 40 лева(изчакваме летните цени на всички хижи)
  -храна(по местата за спане ще има такава)
  -транспортни разходи(възможност за споделено пътуване)
  -туристическа застраховка(около 10 лева).

  Предварително се заплаща капаро в размер на 100 лева. Номер на сметката : IBAN:BG28 ESPY 4004 0036 0472 65 BIC:ESPYBGS1 Получател: Марин Найденов; Основание на плащане: Пирин

  В ЗАКЛЮЧЕНИЕ

  Препоръчителна екипировка:

  1.Туристическа раница –    40-50 литрова, удобна, за целия период на събитието.
   
  2.Туристически обувки-за препоръчване високи, добре обхващащи глезена. Не идвайте с чисто нови обувки-по-добре ги разтъпчете първо в града! Чорапите също е препоръчително да са туристически-омекотяват контактните места, не изпотяват и поддържат температурата.
   
  3.Туристически щеки-силно препоръчително-повишават стабилността на терен и облекчават натоварването в ставите и мускулите на краката до 30%.
   
  4.Яке с качулка по възможност водоустйчиво.
   
  5.Ръкавици.
   
  6.Слънчева шапка- най-добре с периферия.
   
  7.Слънчеви очила с UV защита.
   
  8.Слънцезащитен крем- поне 30-ти фактор.
   
  9.Бутилка за вода- поне 1 литър.
   
  10.Дъждобран.
   
  11.Храна- енергийни блокчета, сандвичи.
   
  Избягвайте носенето на излишни вещи! В планината всеки грам отгоре се усеща.
   

  Важно

  Програмата е подходяща за участници с най-малко средно ниво на физическа подготовка, без страх от височини. Водачът си запазва правото за промяна в маршрута при извънредни обстоятелства или метереологични условия, с цел запазване сигурността на групата.

  запиши се!

   Желая да се запиша за събитие!

   Съгласявам се с политиката на поверителност на сайта

   ВИЖ ОЩЕ СЪБИТИЯ