Продължете към съдържанието

Лятна ваканция в Рила

  Адреналинова ваканция в Рила

  19 - 25 август 2024

  Място: Рила планина, България

  🏔️Нашето пътешествие ще бъде съсредоточено в северозападната и най-северната част на планината. Ще изкачим едни от най-високите и обзорни върхове- Езерния връх, ще можем да поберем всичките Седем Рилски езера в един кадър, емблемата на българския туризъм- Мальовица, Отовишки връх, Кабул, Голям и Малък Калин, Додов връх, връх Дамга…Ще се докоснем до едни от най-красивите рилски езера-Седемте Рилски езера, Урдини езера, Йончево езеро, Страшното езеро и др. Ще отморим телата в минералния басейн на Сепарева баня, където се намира най-горещия извор в България и единствения гейзер на Балканския полуостров. Ще погледнем отвисоко най-големия манастир в България- Рилския и ще се огледаме в кристалните води на най-дълбокото ледниково езеро у нас- Окото.

  Марин Найденов

  Марин Найденов

  Лицензиран планински водач
  • marin@ontheroadwithmarin.com
  • +359899990218
  ПРОГРАМА ДЕН ПО ДЕН

  Ден 1

  🌲Ден 1- събираме се на паркинга до ЦПШ "Мальовица" в 8.30 часа. Следва кратко представяне и разбор, след което потегляме по пътеката за хижа Вада- приятна горска пътека, вървяща в начало по поречието на р.Мальовица, впоследствие пресичаща я, както и притоците на р.Черни Искър- Урдина река и Студената вода. Малко преди разклона Яворова поляна се отправяме по поречието на река Урдина към магичните Урдини езера. След като им се наситим се изкачваме до един от главните кръстопъти в Рила - Раздела, пресичащ пътеките за къде ли не- Рилски езера, Мальовица, х.Иван Вазов, Отовишки връх...От там за 1 час прекосяваме голямото Пазар дере, за да слезем за почивка, вечеря и нощувка в уютната хижа Иван Вазов. Преход за деня: 8 часа; Денивелация: +1247 ,-347 метра; Разстояние: 14 км.

  Ден 1

  Ден 2

  🌲Ден 2- след като хапнем и се освежим ще се отправим в красив кръгов преход към двамата рилски красавци- върховете Голям и Малък Калин. Ще хвърлим едно око на най-високо разположения язовир в България и на Балканския полуостров- Калин, както и на комшиите му- Карагьол, Кривия гьол и Калинските езера, след което се връщаме отново в хижа Иван Вазов. Който желае да си вземе почивка, може да остане в хижата на дълго кафе със закуска и да съзерцава заобикалящата го Рилска магия. Преход за деня: 5 часа; Денивелация: ±367 метра; Разстояние: 10 км.

  Ден 2

  Ден 3

  🌲Ден 3- сбогуваме с любезните хижари от хижа Иван Вазов и потегляме към един от най-красивите рилски върхове- Отовишкия. След около час вече ще разглеждаме от него под друг ъгъл Седемте Рилски езера от едната страна и сгушеното Отовишко езеро от другата. Между тях хоризонтът ще изпълва мощната снага на по родопски заобления връх Кабул, който е следващата ни цел за деня. Заслужава си да направим един обяд там с гледки във всички посоки. След това, заредени с енергия се спускаме до местността Зелени Преслап (ако има енергия в излишък съм съгласен да отскочим за по снимка и до най-високия рилски водопад- Скакавица, а пък да не ви предизвиквам, ама и скритата Малка Скакавица е наоколо), откъдето ще се отправим към мястото за вечеря и нощувка-изключително кокетната хижа Малка Юрта. Преход за деня: 5 часа: Денивелация: +398,-1177 метра; Разстояние: 10 км.

  Ден 3

  Ден 4

  🌲Ден 4- ден за заслужена отмора и релакс. Взимаме джапанките под мишница и се отправяме до съседния курорт Сепарева баня, където ни очаква единствения гейзер на Балканския полуостров, гарниран с минерален басейн. Там програмата е волна, събираме сили за следващия ден и се прибираме до хижата през късния следобед.

  Ден 4

  Ден 5

  🌲Ден 5- панорамен ден, пълен с гледки към езера и върхове. След закуска хващаме първия лифт към хижа Рилски езера и се отправяме към едно от чудесата на българската природа- Седемте Рилски езера. След като се докоснем до всяко едно от тях, ще изкачим седловината Раздела отново(след първия ден), но ще поемем за малко по билото към Отовишки връх, за да ги заснемем в един кадър. Гледката е уникална. След това по желание може да отскочим до връх Дамга, надвиснал на Урдините езера и отново се прибираме за нощувка в любимата хижа Иван Вазов. Преход за деня: 5-6 часа; Денивелация: +510, -300 метра; Разстояние: 9 км.

  Ден 5

  Ден 6

  🌲Ден 6- подкрепяме се добре, защото ни чака дълъг път. През Голямото Пазардере се изкачваме на дългото било, водещо до един от най-красивите върхове у нас и през върховете Додов връх, Малък и Голям Мермер, хвърляйки по един поглед на Урдините езера от ляво или на Рилския манастир от дясно ще стигнем до емблемата на българското планинарство- красавицата Мальовица. Оттам гледки да искаш- целия Мальовишки дял като на длан- Орловец, Злия зъб, Камилата, Ловница, заедно с Мальовишката долина, Мальовишки езера, Еленини езера...заслужава си да се направи един галаобяд. Напълнили стомасите се спускаме покрай Еленино езеро към поречието на река Мальовица, преминаваме двете тераси и се спускаме към гостоприемната хижа Мальовица с уникалната гледка към върха. Преход за деня: около 8 часа; Денивелация: +600,-1000 метра; Разстояние: 15 км

  Ден 6

  Ден 7

  🌲Ден 7- през последния ден от нашето приключение пътят ще ни отведе през групата на Минералните езера до магичното Страшно езеро с едноименния заслон, сгушени под най-високия връх в Мальовишкия дял на Рила- Голям Купен. От там следва спускане към красивото Йончево езеро, за което само ще кажа, че е кръстено на художник, който много е обичал да го рисува. Гледката е уникална, затова там ще бъде мястото ни за обяд. След като се налюбуваме на тази красота ще слезем към изходната ни точка и автомобилите край Централната планинска школа. Можем да направим едно сбогуване в механата и за съжаление... до нови срещи!

  Ден 7
  Цена

  Цена: 330 лева, при ранно записване до 1 юли- 295 лева. За деца до 14 години респективно 250 лева и 215 лева.

  В цената не са включени:

  -6 нощувки в хижи(цени от 25 до 40 лева)
  -храна(по местата за спане ще има такава)
  -транспортни разходи(възможност за споделено пътуване)
  -басейн в Сепарева баня(по желание)
  -туристическа застраховка(около 10 лева)
  -лични разходи.

  Предварително се заплаща капаро в размер на 100 лева. Номер на сметката : IBAN:BG28 ESPY 4004 0036 0472 65 BIC:ESPYBGS1 Получател: Марин Найденов; Основание на плащане: Рила

  В ЗАКЛЮЧЕНИЕ

  Препоръчителна екипировка:

  1.Туристическа раница- за еднодневни преходи, удобна, с големина 30-40 литра.
   
  2.Туристически обувки-за препоръчване високи, добре обхващащи глезена. Не идвайте с чисто нови обувки-по-добре ги разтъпчете първо в града! Чорапите също е препоръчително да са туристически-омекотяват контактните места, не изпотяват и поддържат температурата.
   
  3.Туристически щеки-силно препоръчително-повишават стабилността на терен и облекчават натоварването в ставите и мускулите на краката до 30%.
   
  4.Яке с качулка по възможност водоустйчиво.
   
  5.Ръкавици.
   
  6.Слънчева шапка- най-добре с периферия.
   
  7.Слънчеви очила с UV защита.
   
  8.Слънцезащитен крем- поне 30-ти фактор.
   
  9.Бутилка за вода- поне 1 литър.
   
  10.Дъждобран.
   
  11.Храна- енергийни блокчета, сандвичи.
   
  Избягвайте носенето на излишни вещи! В планината всеки грам отгоре се усеща.
   

  Важно

  Програмата е подходяща за участници с най-малко средно ниво на физическа подготовка, без страх от височини. Водачът си запазва правото за промяна в маршрута при извънредни обстоятелства или метереологични условия, с цел запазване сигурността на групата.

  запиши се!

   Желая да се запиша за събитие!

   Съгласявам се с политиката на поверителност на сайта

   ВИЖ ОЩЕ СЪБИТИЯ