Продължете към съдържанието

Централен Балкан за ценители

  Централен Балкан за ценители

  24 - 28 юли 2024

  Място: Централен Балкан

  ⛰️Kаним ви на едно вълнуващо петдневно приключение из дебрите на Балкана и неговите най-красиви кътчета. 

  👁️Акцентите в програмата:
  – Тъжанското ждрело и впечатляващата скала и древна крепост- Паунов камък.
  – водопадите Райското, Кадемлийското, Пенчовското, Карловското и Черното пръскала- едни от най- високите и красиви водопади в България.
  – връх Малка Козя стена(1708 м.) с внушителната, висока повече от сто метра източна стена- един от върховете с най- впечатляваща гледка в Балкана.
  – най- високата част на Стара планина с върховете Юрушка грамада(2136 м.), Параджика(2209 м.) и първенеца Ботев(2376 м.).
  – приказните резервати Южен Джендем и Стара река.

  Марин Найденов

  Марин Найденов

  Лицензиран планински водач
  • marin@ontheroadwithmarin.com
  • +359899990218
  ПРОГРАМА ДЕН ПО ДЕН

  Ден 1

  🌲Ден 1- събираме се с колите в центъра на село Тъжа, откъдето ще се отправим към началото на пътеката за Паунов камък. Тръгваме в 9.00 часа покрай приказното Тъжанско ждрело, надвиснали над което ще се любуваме на уникални панорами, като последователно ще изкачим издадената над него скала и антична крепост Паунов камък(ще седнем и на каменния трон), ще минем покрай хижа Русалка, хижа Триглав и мощния водопад Кадемлийското пръскало. Нощувката ще бъде в уютната хижа Мандрата, където ще ни приготвят вкусна вечеря и ще се повеселим. Преход за деня: 7-8 часа; Денивелация: +920 метра.

  Ден 1

  Ден 2

  🌲Ден 2- през този ден ще тръгнем в страни от утъпканите пътеки, за да изследваме по- малко популярните красоти на Централен Балкан. Ще поемем по пътека през приказни букови гори, които ще ни отведат в подножието на слабо познатия, но изключително обзорен и доста страховит със стометровите си отвесни скали връх Малка Козя стена (1708 метра).Гледките от него са меко казано впечатляващи- пред нас е огромното тяло на втория по височина връх в Стара планина Голям Кадемлия(2276 метра), в основата му се вижда от птичи поглед цялата снага на мощния водопад Кадемлийското пръскало и красивата долина на река Тъжа, зад нас са върховете Пенчов пояс и Русалиите…Няма лесно да си тръгнем от този връх, но на половин час стръмно спускане под него ни очаква грохота на поредния смайващ и сравнително слабо познат водопад- Пенчовското пръскало, чиито бистри води се сгромолясват от 52 метра височина. Очаква ни и обяд на приказно-красива полянка по поречието на Пенчовска река... След всичките тези красоти се връщаме по обратния път за питие, вечеря и раздумка в хижа Мандрата. Преход за деня: 5-6 часа Денивелация: 300 метра

  Ден 2

  Ден 3

  🌲Ден 3- време е да си вземем довиждане с гостоприемната хижа Мандрата и да се отправим към най-високите части на главното Старопланинско било. Ще погледнем Северна и Южна България от върховете Юрушка Грамада (2136 метра) и Параджика (2209 метра), след което ще кацнем на първенеца на планината връх Ботев (2376 метра). Ако времето е с нас ще се полюбуваме на страхотни гледки към Голям Кадемлия и масива Триглав, масива Равнец и още цяло море от върхове и пейзажи. Следва спускане по прочутата Тарзанова пътека(ще разберем и на кого е кръстена) до разположената сякаш в Рая хижа Рай, с разкошни панорами към Райското пръскало, Райските скали, Райските Купени...въобще всичко е райско. Преход за деня: 5-6 часа. Денивелация: +904, -324 метра.

  Ден 3

  Ден 4

  🌲Ден 4- закусваме и се отправяме към най- високия водопад на Балканския полуостров- Райското пръскало. Бистрите му води се спускат от една вечна преспа, която дава началото на река Пръскалска, малко под връх Ботев. След като се насладим на това чудо на природата, потегляме из царството на резерват “Южен Джендем”- килим от поляни и цветя, кристално бистри реки, водопади, редки птици...приказка. Като цяло резерват “Южен Джендем“ е с големина 4220 хектара и е най-големия в Национален парк “Централен Балкан” и втория по големина в България след Централния Рилски резерват. След като се срещнем с няколко прекрасни безименни водопада и се насладим на прекрасните гледки към Старопланинското било от върховете Жълтец до Амбарица, пътеката ще ни отведе до сгушилата се в гората, уютна хижа Васил Левски. Преход за деня: 5 часа. Денивелация: +380, -400 метра.

  Ден 4

  Ден 5

  🌲Ден 5- Това последния ден от нашето приключение, затова сме оставили за него доста красоти като за десерт. Стартираме от скрития в близката гора 30-метров красавец Карловското пръскало. Пред такава гледка наистина човек понякога остава без думи. Насладили се на красотата на падащата кристална вода тръгваме по красива като от приказките пътека през дебрите на резерват “Стара река” и започваме да се наслаждаваме на прелестните гори и искрящочистата вода в реката, образуваща множество водоскоци, падове и завои. Ще пием по един горски чай в кацналата до реката хижа Балкански рози, след което ще се отправим към дълбоко засекретения в гъстите гори прекрасен водопад Черното пръскало. Ще се наложи да прецапаме на някое подходящо място бистрата и хладна река (някой ако се почувства некомфортно от това, може да изчака на сянка до реката групата), след което едва забележима пътечка през гъстата гора ще ни отведе до приказното място, откъдето водата се спуска от 25 метра по черните скали (изглеждат така, заради сянката от околните дървета). Гледката е наистина магическа- тъмната зелена гора с искрящия от опитващото се да пробие преградите над него слънце водопад. Остава ни да се спуснем през изумителните гори по поречието на Стара река, да хвърлим един поглед от високо на Карлово и да финишираме до ВЕЦ “Карлово” и намиращия се зад него за съжаление последен за екскурзията ни 15-метров водопад Сучурум. След това при желание можем да отскочим до някои от близките минерални бани или басейни за отмора и релакс. Тук нашата старопланинска приказка ще завърши, но със сигурност красотата и адреналина от допира със живата планина ще ни държат още дълго време. Преход за деня: 4-5 часа. Денивелация: -850 метра.

  Ден 5
  Цена

  Цена: 270 лева за планински водач,  за деца до 14 години 200 лева.

  В цената не са включени:

  -4 нощувки в хижи(цени от 25 до 40 лева)
  -храна(по местата за спане ще има такава)
  -транспортни разходи(възможност за споделено пътуване)
  -туристическа застраховка(около 10 лева)
  -лични разходи.

  Предварително се заплаща капаро в размер на 100 лева. Номер на сметката : IBAN:BG28 ESPY 4004 0036 0472 65 BIC:ESPYBGS1 Получател: Марин Найденов; Основание на плащане: Централен Балкан

  В ЗАКЛЮЧЕНИЕ

  Препоръчителна екипировка:

  1.Туристическа раница- за еднодневни преходи, удобна, с големина 30-40 литра.
   
  2.Туристически обувки-за препоръчване високи, добре обхващащи глезена. Не идвайте с чисто нови обувки-по-добре ги разтъпчете първо в града! Чорапите също е препоръчително да са туристически-омекотяват контактните места, не изпотяват и поддържат температурата.
   
  3.Туристически щеки-силно препоръчително-повишават стабилността на терен и облекчават натоварването в ставите и мускулите на краката до 30%.
   
  4.Яке с качулка по възможност водоустйчиво.
   
  5.Ръкавици.
   
  6.Слънчева шапка- най-добре с периферия.
   
  7.Слънчеви очила с UV защита.
   
  8.Слънцезащитен крем- поне 30-ти фактор.
   
  9.Бутилка за вода- поне 1 литър.
   
  10.Дъждобран.
   
  11.Храна- енергийни блокчета, сандвичи.
   
  Избягвайте носенето на излишни вещи! В планината всеки грам отгоре се усеща.
   

  Важно

  Програмата е подходяща за участници с най-малко средно ниво на физическа подготовка, без страх от височини. Водачът си запазва правото за промяна в маршрута при извънредни обстоятелства или метереологични условия, с цел запазване сигурността на групата.

  запиши се!

   Желая да се запиша за събитие!

   Съгласявам се с политиката на поверителност на сайта

   ВИЖ ОЩЕ СЪБИТИЯ